Federalni parlament: Nedostajala četiri glasa za uvrštavanje Južne interkonekcije na dnevni red

Iako na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije uvršten zakon o Južnoj interkonekciji, zastupnik Admir Čavalić kaže da je pozitivno iznenađen glasanjem.

Naime, Čavalić je tražio da dnevni red bude dopunjen ovom tačkom. Razlog tome je prvenstveno, kako je naglasio, da se preuzme politička odgovornost za sve buduće ucjene FBiH od Nedeljka Eleka.

Za uvrštavanje ovog Zakona na dnevni red glasalo je 46 zastupnika, odnosno opozicija, ali i dio većine te su nedostajala samo četiri glasa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U izjavi za Klix.ba Čavalić kaže da pojedini zastupnici unutar većine konačno prepoznaju značaj projekta Južne interkonekcije.

“Vjerovatno zbog nedavnih prijetnji i ucjena gospodina Eleka. Jednostavno ne smijemo dozvoliti da neko ima monopol nad distribucijom plina u FBiH. Naročito ne tokom zimskih mjeseci. Mora postojati alternativa. Danas smo imali 46 glasova za uvrštavanje na dnevni red. Ranije je to bilo obično oko 30 glasova. Dakle, nikada bliže”, kaže Čavalić.

Dodaje da zastupnici još čekaju bilo kakve prijedloge iz Vlade FBiH, kojima je predsjedavajući Mioković dao dva mjeseca roka – u suprotnom će staviti trenutni prijedlog na dnevni red.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije