Otkriveno ko je odgovoran za buktinju u londonskoj zgradi u kojoj su IZGORJELE 72 OSOBE

U konačnom izvještaju o smrtonosnom požaru nebodera Grenfel u Londonu, u kom su 2017. godine 72 osobe izgubile život, tvrdi se da su loši potezi vlade, regulatora i građevinske industrije pretvorili Grenfell Tower u “smrtonosnu zamku”, piše AP.

Višegodišnja javna istraga o požaru pokazala je da ne postoji “jedan uzrok” tragedije, ali je rečeno da je kombinacija nepoštene politike firmi, slabih ili nekompetentnih regulatora i vlade dovela do toga da zgrada bude prekrivena zapaljivom oblogom koja je požar malog stana pretvorila u najsmrtonosniji požar na britanskom tlu od Drugog svjetskog rata.

– Odgovorne osobe na položajima u građevinskoj industriji propustile su da detaljno ispitaju opasnost od ugradnje zapaljivih materija u spoljne zidove visokih stambenih zgrada i da djeluju na temelju informacija koje su im dostupne – navodi se u zaključcima istrage koju je vodio sudija Martin Mur-Bik.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Požar je izbio u ranim jutarnjim satima 14. juna 2017. u stanu na četvrtom spratu i proširio se zgradom od 25 spratova poput upaljenog fitilja.

Tragedija je užasnula Veliku Britaniju i otvorila pitanja o slabim sigurnosnim propisima i drugim propustima dužnosnika i poduzeća koji su pridonijeli velikoj tragediji.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije