Kakva nas zima očekuje ove godine: Sada se zna i kad možemo očekivati PRVE PAHULJE

Objavljena je dugoročna prognoza za nadolazeću zimu u kojoj se navodi kada možemo očekivati prve pahulje.

Prema predviđanjima, uvjeti La Ninje trajaće tokom jeseni i zime. Slabljenje La Ninje očekuje se početkom sljedeće godine, s pomakom u neutralnu fazu, navodi SWE, pojašnjavajući dalje utjecaj koji La Ninja ima.

La Ninja mijenja vrijeme na globalnom nivou, ali osim direktnog uticaja na Sjevernu Ameriku, i određena mjesta u Evropi imaju mnogo drugih faktora koji se moraju odigrati prije nego se proširi uticaj La Ninje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kakva se zima očekuje u Evropi

Što se tiče Evrope, pozivajući se na podatke sistema sezonskog predviđanja ECMWF-a, prosječna prognoza pokazuje ispodprosječnu količinu snijega. Međutim, zbog uticaja lokalnog sistema niskog pritiska nad sjeverom, više snježnih padavina od normale predviđa se nad Skandinavijom.

Prognoza za novembar takođe pokazuje uglavnom ispodprosječnu količinu snijega diljem Evrope. Određeni potencijal za više snježnih pdavina vidi se iznad Alpa i sjevernog Balkana.

Prognoza snježnih padavina za decembar pokazuje manje snježnih oborina nego što je uobičajeno u većem dijelu kontinenta. Područje s više snježnih padavina je iznad Alpa i ponovno nad sjevernom Skandinavijom.

Prognoza za januar pokazuje smanjeni potencijal snježnih padavina u većem dijelu kontinenta. Ali, predviđa se da će više snježnih padavina stići do jugoistočnih dijelova, vjerovatno zbog anomalije visokog pritiska na sjeverozapadu.

Slično pokazuje i drugi sistem za predviđanje

Kako pokazuju podaci sistema UKMO-a, gledajući sezonski prosjek za Evropu, ponovno se očekuje malo snježnih padavina, a predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u nekim sjevernim dijelovima.

Prognoza za novembar pokazuje ispodprosječan potencijal snijega u većem dijelu Evrope. Opet se predviđa više snježnih padavina nad sjevernim krajevima, baš kao i u prognozi ECMWF-a.

Prognoza snježnih padavina u decmbru ne pokazuje veće poboljšanje osim za uobičajene više nadmorske visine sjevernih dijelova i područje na južnim Alpama i iznad jugoistoka.

Veće promjene na kontinentu ne očekuju se ni u januaru. Kako prognoza pokazuje, potencijal snježnih padavina se povećava od sjeveroistoka, a ponegdje i iznad središnjih predjela, prenosi N1.

Oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Evropom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije