“Djetetu za studiranje moram izdvojiti 4.000 maraka!”: Porodice s više djece traže ukidanje školarina

Udruženje porodica sa četvoro i više djece Grada Banja Luka uputilo je inicijativu Ministarstvu za naučnoistraživački razvoj i tehnologiju te Univerzitetu Banjaluka, tražeći oslobađanje studenata iz višečlanih porodica od plaćanja školarina.

Milan R., otac četvoro djece, ističe da se suočava s ozbiljnim financijskim izazovima u vezi s obrazovanjem svoje djece. Ove godine, kako bi omogućio svom djetetu studiranje po želji, mora izdvojiti 4.000 maraka, pri čemu je samo za upis na državni fakultet potrebno 1.000 maraka, zbog nedostatka bodova za budžet.

Milan naglašava da je ova cifra značajan iznos za njihovu porodicu, koja, iako ima solidna primanja, ne može pokriti sve troškove uključujući obrazovanje, školu za drugu djecu, životne troškove i račune. Svaka četvrta porodica koja se nalazi na rubu siromaštva suočava se s još težim izazovima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Milan poziva donosioce odluka da razmotre stvarnu situaciju roditelja s više djece i ozbiljno pristupe ovom pitanju. Ističe da bi politika koja promoviše povećanje nataliteta i podršku mladim porodicama trebala obuhvatiti i finansijske olakšice za obrazovanje djece. Nadamo se da će ova inicijativa doprineti smanjenju financijskog opterećenja na porodice i omogućiti lakše obrazovanje djece.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije