Rab Film Festival:Dezinformacije kao izvor informacija

Na Rabu je upravo održan drugi ovogodišnji RAFF Talk na kojem su učestvovali Aleksandar Trifunović, urednik banjalučkog portala 6yka.com, Silvana Menđušić s portala Telegram.hr i Tena Perišin s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Tema razgovora bila je “Dezinformacije kao izvor informacija.”

Aleksandar Trifunović istaknuo je kako redakcija portala 6yka.com često prima prijetnje, kako od političke elite u Republici Srpskoj, tako i od nepoznatih osoba. Kao primjer naveo je nedavni slučaj u kojem je nepoznata osoba nazvala redakciju i zaprijetila da će doći s bombom. Na tu su prijetnju zatražili reakciju Ureda EU u BiH, no odgovor koji su dobili bio je nejasan i bez konkretnog stava, što je Trifunović istaknuo kao primjer nepotrebne neutralnosti EU institucija kada je u pitanju sloboda novinarstva.

Svi sagovornici su se složili da natječaji koji se bave specifičnim temama, često pokrenuti od strane EU institucija, nisu dovoljno učinkoviti u borbi protiv dezinformacija. Umjesto toga, predložili su da bi bolji pristup bio usmjeriti finansijska sredstva direktno u redakcije koje njeguju neovisno novinarstvo, kako bi se osigurala njihova financijska, a time i suštinska novinarska neovisnost.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije