Svečano otvoren 4. Međunarodni šahovski festival “Trofej Banjaluke 2024”

U najvećem gradu Srpske svečano je otvoren 4. Međunarodni šahovski festival “Trofej Banjaluke 2024”, u organizaciji Šahovskog kluba “Gambit”. Tokom dva dana trajanja festivala predviđena su dva takmičenja, ekipno i pojedinačno, i ukupno devet odvojenih turnira. Tim povodom u najvećem gradu Srpske okupilo se  275 učesnika, 27 ekipa iz 25 gradova. Najmasovniji i najprestižniji šahovski turnir na Balkanu i ove godine podržali su brojni sponzori, društveno odgovorne kompanije, predstavnici institucija, čelnici Grada Banjaluka, te brojni prijatelji iz svijeta šaha.

“Mi smo posebno ponosni što je ova manifestacija postala regionalni brend. Moram se zahvaliti našim prijateljima koji su prepoznali sve ovo što mi radimo. U prvom redu, Grad Banjaluka, ali i svi ostali naši prijatelji, sponzori, donatori, bez kojih, ne da ne bi bilo moguće ovo organizovati, već ne bi bilo moguće ni razmatrati da se uđe u ovako veliku i značajnu organizaciju.  Juče smo smjestili blizu 80 takmičara, trenera i pratioca, koji su iskazali veliko oduševljenje Banjalukom. Neki od njih su prvi put došli u naš grad i to  isključivo zbog šaha”- istakao je predsjednik Šahovskog kluba “Gambit” Nemanja Šipka. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Simbolično, prvu partiju šaha odigrali su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić, kojima su uručene i zahvalnice za izuzetan doprinos u organizaciji pomenutog festivala.

„Mi stojimo uz „Gambit“ kao klub, podržavamo ovaj događaj. Treba da razvijamo sve oblasti našeg društva i sporta, pogotovo kada imate situaciju da danas ovdje dođe 275 takmičara. Posebno nas raduje što je Banjaluka grad koji se posjećuje radi ovako važnih međunarodnih turnira“- istakao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Turnir koji je namijenjen djeci do 18 godina okupio je klubove iz svih gradova Republike Srpske, BiH, Hrvatske, te Srbije.  Među njima su i dva šahovska kluba iz Beograda, čiji članovi, prema riječima predsjednika beogradskog Šahovskog saveza Andrije Jorgića, rado dolaze u Banjaluku. A koliko su veze Banjaluke i Beograda, Republike Srpske i Srbije, i na polju šaha čvrste govori podatak da je još 2023. godine potpisan Protokol o saradnji Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog kluba “Gambit” Banjaluka. 

„Radujem se svakom susretu, svakoj dobroj priči sa Gambitovcima. Jako je važno da je sa nama danas i gradonačelnik. Važno je da nam lokalna samouprava pomaže dok bijemo bitku za opstanak šahovskih klubova.  Šah ne poznaje ni vjeru ni naciju, šah igraju svi. Jako je bitan za odgoj djece. Nije poenta  da se svi sutra bave šahom, ali igrajući šah, razvijajući svoje vijuge, koncentraciju, druželjubivost, naša djeca sutra treba da izrastaju u dobre, pametne i plemenite ljude. Ja uvijek navijam za moje iz Beograda, ali naravno mnogo je ovdje pametne djece. Šah je isto što i mostovi koji spajaju, on je jedna drevna igra koja povezuje ljude. Ovo su prijateljstva koja ostaju za čitav život“ – istakao je predsjednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić.

Osnovni cilj festivala jeste promocija šaha kao vrhunskog intelektualnog sporta. Članovi Šahovskog kluba „Gambit“ koji su domaćini turnira pobrinuli su se  da  organizacija festivala bude na vrhunskom nivou, kako bi svi takmičari uživali,  upoznali se sa svojim vršnjacima, stvorili nova prijateljstva i ono najvažnije, vratili se iz Banjaluke sa pregršt lijepih uspomena. Po završetku prvog takmičarskog dana uručene su medalje, pehari i zahvalnice najboljim šahistima i njihovim klubovima.

Rezultati nakon prvog takmičarskog dana nalaze se u nastavku:

Konačna tabela – ekipno takmičenje: Grupa do 10 godina starosti 

1.     ŠK „GAMBIT“ BANJALUKA

2.     OŠK „9.JANUAR“ FOČA

3.     ŠK „VELEMAJSTOR“ BRČKO

Konačna tabela – ekipno takmičenje: Grupa do 14 godina starosti

1.     ŠK „DAMIN GAMBIT“ OSIJEK

2.     ŠK  „CODEASY“ VUKOVAR

3.     ŠK „GAMBIT“ 5 BANJALUKA

Konačna tabela – ekipno takmičenje: Grupa do 18 godina starosti

1.     OŠK “9. JANUAR” FOČA

2.     ŠK “EN PASSANT” DOBOJ

3.     ŠK “GROCKA” BEOGRAD

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije