Dodik nakon posjete direktora CIA-e “stao na loptu”: Secesija nije bila naša politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napisao je na X-u u srijedu da vlasti Republike Srpske nikada nisu dovodile u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a to je učinio samo dan nakon što je tu zemlju nenajavljeno posjetio direktor američke CIA-e William Burns.

Podsjetimo, Burns se u Sarajevu u utorak sastao sa svih troje članova Predsjedništva BiH iako je u njemu i Željka Cvijanović koja je pod američkim sankcijama. Nakon toga je imao susret s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almirom Džuvom kao i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Ostale zvaničnike u BiH pa tako i Dodika direktor CIA-e je zaobišao ali je predsjednik RS u srijedu komentarisao Burnsovu posjetu objavom na društvenoj mreži X i pri tom tvrdio naveo kako je to bio značajan događaj jer je borba protiv terorizma zajednička obaveza cijelog slobodnog svijeta.

Potom je dodao tvrdnju kako u Republici Srpskoj ne dovode u pitanje opstanak BiH, iako je to i lično ranije opetovano činio predviđajući raspad te zemlje i uspostavu nezavisne RS odnosno njeno otcjepljenje.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma”, napisao je Dodik.

Dodao je konstataciju kako je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda pa stoga, kako navodi, “ohrabruje stav Burnsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama

Detalji razgovora Burnsa sa zvaničnicima BiH nisu objavljene ali lokalni su mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, naveli kako je na dnevnom redu bilo stanje u BiH i sigurnosne prijetnje s kojima se ta zemlja suočava.

Nešto konkretniji bio je ŝef diplomatije BiH

“Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO-a i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava”, kazao je nakon susreta s Burnsom Konaković koji je istaknuo kako je posjeta direktora CIA-e još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi stanjem u BiH.

“To je veoma važna posjeta koja potvrđuje da Sjedinjene Američke Države i dalje drže Bosnu i Hercegovinu visoko u fokusu, u vrhu prioriteta, što s obzirom na sva dešavanja u svijetu, nama u Bosni i Hercegovini zaista mnogo znači. Došao je jedan od najvažnijih ljudi američke administracije, čovjek s bogatim iskustvom i odličnim poznavanjem regona jer je imao nekoliko uloga u karijeri vezanih za zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu – izjavio je za Fenu Konaković.

Za N1 je zvaničnik Vlade SAD potvrdio da je razgovarano u vezi sa pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Također, razgovarano je o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske, istaknuo je zvaničnik Vlade SAD.


NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije