Nastavlja li se ŠTRAJK u pravosuđu? Jedno obećavaju, a drugo rade

 Nastavak štrajka zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske nije isključen i ta se opcija  u Sindikatu pravosuđa RS ozbiljno razmatra, saznaje Srpskainfo iz izvora bliskih ovom sindikatu.

Zvaničnu potvrdu nismo dobili jer predstavnici Sindikata,  Aleksandar Čavić i Siniša Petrović nisu odgovarali na pozive novinara.

Sindikalci bi mogli staviti van snage moratorijum na štrajk i ponovo obustaviti rad u sudovima, tužilaštvima i drugim pravosudnim institucijama, zato što resorno ministarstvo, kao poslodavac, nije ispunilo njihov zahtjev za uvođenje posebne naknade za prirodu posla.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako nam je rečeno, Sindikat je tražio da se, kroz uvođenje te naknade, otkloni diskriminacija prema radnicima u pravosuđu, u odnosu na zaposlene u drugim oblastima.

Ministarstvo pravde RS i  republičke institucije su, kako navode, bili “uključeni u pregovore”, ali su prekršili postignuti dogovor.

– Nadležni su prekršili dogovor, te smo primorani da ponovo počnemo štrajk koji smo prekinuli početkom aprila – kaže sagovornik Srpskainfo.

Navodi da bi uvođenje naknade za prirodu posla trebalo teći u dva koraka. Prvi korak je uvođenje prava na naknadu kroz izmene i dopune Zakona u platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, a drugi se odnosi na utvrđivanje visine navedene naknade zaključivanjem izmjena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora za oblast pravosuđa.

– Prvi korak je realizovan, ali ni njime nismo zadovoljni jer tekst izmjena i dopuna zakona u nije usaglašen na radnoj grupi. Očigledno, Ministarstvo pravde hoće da zakomplikuje ostvarivanje prava na ovu naknadu. Što se tiče drugog koraka, izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora usaglašene su na radnoj grupi početkom jula – tvrde naši izvori iz Sindikata.

Ministarstvo pravde, iako se obavezalo, do današnjeg dana nije sa Sindikatom pravosuđa zaključilo izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora. Sindikalci kažu da je jedno dogovoreno na radnoj grupi, a drugo se gura u proceduru, sve sa ciljem podrivanja rada Sindikata pravosuđa.

Zbog svega navedenog, u Sindikatu pravosuđa Republike Srpske se ozbiljno pripremaju za nastavak štrajka. Kako navode, pokazali su ogromno razumevanje i strpljenje, ali to su pojedinci u Ministarstvu pravde zloupotrebili.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije