Nakon 71 godinu Iran tuži SAD zbog uloge CIA-e u svrgavanju premijera Mossadegha

U Teheranu je danas održano prvo ročište po tužbi Irana protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog uloge te zemlje u puču koji je rezultirao svrgavanjem premijera Mohammeda Mossadegha koji je 1953. godine nacionalizirao naftu pod britanskim nadzorom.

Uz brojne građane i novinare uključene u slučaj, prvom ročištu na 55. međunarodnom pravnom sudu u Teheranu prisustvovao je i unuk svrgnutog premijera Mahmoud Mossadegh.

Govoreći na početku rasprave, sudac Majid Hosseinzade rekao je da je oko 402.000 iranskih državljana iz više od 20 država uključeno u slučaj pokrenut protiv američke Vlade i šest američkih dužnosnika.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Premijer Mohammad Mossadegh, koji je predvodio pokret za nacionalizaciju iranske nafte, svrgnut je državnim udarom koji je organizirala američka Centralna obavještajna agencija (CIA) 19. augusta 1953. godine. Državni udar je u povijest ušao kao “operacija Ajax”.

Kasnije su u državnim arhivima, s kojih je CIA skinula oznaku tajnosti 2013. godine, prvi put javno objavljeni dokazi o ulozi SAD-a i Velike Britanije u ovom puču.

“Vojni udar je izveden pod vodstvom CIA-e kao dio američke vanjske politike”, stoji u jednom od dokumenata.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije