Da li se RS zbog američkih sankcija nalazi pred finansijskim slomom

Protiv Republike Srpske se vodi obojena revolucija čiji je cilj njen finansijski krah, nedavno je izjavio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Isplata penzija je redovna, uprkos ekonomskom i finansijskom ratu koji se vodi protiv Srpske, poručio je juče direktor Fonda PIO, Mladen Milić. Sudeći po ovim izjavama, kojima se komotno mogu pridružiti i druge slične izjave i poruke najviših zvaničnika Srpske povodom sankcija SAD pojedincima iz vlasti, može se izvući zaključak da nam “spasa nema, ali da propasti nećemo”.

Citiranom čuvenom rečenicom predsjednika srpske Vlade Nikole Pašića, koju je izgovorio u jeku Prvog svjetskog rata, najbolje se može opisati trenutna ekonomska situacija u Srpskoj i mišljenja njenih najviših političkih funkcionera o stanju u budžetu i javnim fondovima koji su, prema njihovom vlastitom priznanju, kao nikad do sada pritisnuti teretom američkih sankcija.  

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Čim vam neko onemogući normalan, zakonit i neometan pristup tržištu, to je problem. Pritisak na Republiku Srpsku traje posljednje dvije-tri godine, a posljednjih godinu dana intenzivnije zbog sankcija. Imate kompanije i medijske kuće i njihove zaposlene koji su na udaru. Ekonomske sankcije nisu usmjerene samo prema pojedincu, već i prema svim građanima Srpske – izjavio je prije par dana premijer Višković.

Međutim, uprkos svemu, Višković tvrdi da je finansijska situacija u Srpskoj stabilna, da ekonomski sistem nije pred slomom te da Vlada, kako je istakao, uredno servisira sve svoje obaveze. U sličnom tonu juče je govorio i direktor Fonda PIO, Mladen Milić.

– Danas, kada se vodi ekonomski i finansijski rat protiv Republike Srpske, možemo reći da budžet Srpske uredno izmiruje sve svoje obaveze koje ima prema penzionerima, ne samo onim u Srpskoj nego i onim koji žive van Republike, a to je više od 55.000 korisnika prava Fonda PIO –  poručio je Milić, dodajući da se u posljednjih nekoliko godina penzije isplaćuju čak i nekoliko dana ranije.

Da li se Republika Srpska nalazi pred finansijskim kolapsom zbog američkih sankcija, da li je protiv nje u toku “obojena revolucija” te da li se protiv nje vodi “ekonomski i finansijski rat”, kako tvrde predstavnici vlasti, javnih institucija i fondova, pitali smo za mišljenje ekonomistu Svetlanu Cenić.

Prema njenim riječima, protiv Republike Srpske se ne vodi bilo kakav finansijski rat već je Srpska, odnosno njena vlast, kako kaže, ratovala protiv same sebe “obezvređivanjem i uništavanjem svega”.

– Koje veze ima s bilo kakvim ekonomskim ratom ovoliko zaduženje javnih i državnih preduzeća, zdravstva, dug koji je premašio vrijednost naftne industrije, propali projekti… Pored toga, treba sabrati koliko je međunarodnog novca došlo u Republiku Srpsku, tako da nema pojma o bilo kakvom ekonomskom ili finansijskom ratu protiv Srpske – tvrdi Cenićeva.

S druge strane, ona navodi da postoje sankcije prema jednom krugu ljudi.

– Te sankcije nisu usmjerene na cijelu Republiku Srpsku ili njeno stanovništvo. Ko je doveo do propasti svih preduzeća koje sam navela, to stanovništvo Republike Srpske treba da se pita. Zašto su propale “Željeznice”, “Šume”, ne znam da je bilo šta ostalo ekonomski zdravo. Podsjetiću vas da je prije dvije godine čak i “Lutrija Republike Srpske” bila u minusu. Najbolje je sakriti vlastitu neodgovornost i to prebaciti na nekakav ekonomski rat koji se, tobože, vodi protiv Srpske. Nigdje veze – smatra Cenićeva.

Na konstatacije predstavnika vlasti da je domaći finansijski sistem, uprkos svemu, i dalje stabilan, Cenićeva odgovara da sistem ni približno nije stabilan jer mu, kako tvrdi, fali novca.

– Pominje se cifra od 810 miliona KM, a ja tvrdim da je to mnogo više. Ko će sanirati zdravstvo, koje se nalazi u kolapsu? Ko će vraćati silne dugove javnih i državnih preduzeća? Nije to samo stvar kratera u budžetu. To su mnogo veće cifre. Što se tiče redovne isplate penzija, poenta je u tome što su ovoj vlasti penzioneri, očigledno, najodaniji glasači pa je zbog toga isplata penzija prioritet. Zbog toga je Fond PIO, odnosno isplata penzija prebačena na trezor. Bez obzira koliko se puni fond uvijek će se isplatiti penzije, a ostalima, šta Bog da! Zato i kasne sve ostale uplate, od doprinosa prosvjeti, zdravstvu i svim ostalima. Treba pitati i dobavljače koliko oni čekaju svoje pare – poručuje Cenićeva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije