Grčka obara rekorde po broju turista, Hrvatska i Crna Gora bilježe pad broja turista

Turistima su Hrvatska i Crna Gora postale preskupe

Posljednih mjeseci mediji izvještavaju kako su ugostitelji u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori zabrinuti zbog sve manjeg broja turista. Neslužbeni podaci govore da je ove godine u julu u Hrvatskoj boravilo 5% manje stranih turista nego u istom period prošle godine. Slične muke muče i ugostitelje u Crnoj Gori.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mediji pišu da su razlozi manjeg broja turista u Crnoj Gori infrastrukturni radovi i visoke cijene.

“Sezona je podbacila sigurno 20 odsto, lošija je nego lani”, rekao je Nikola Pejović iz Udruženja hotela Crne Gore za tamošnje medije.

Novinarka i urednica RTV Budva – Duda Bašić Cvetković za Buku je rekla kako  je turista manje svega nekoliko procenata nego lani, ali da je došlo do promjene strukture gostiju.

“No, da je sezona lošija, potvrđuju i hotelijeri, a naročito izdavaoci privatnog smještaja. Analizirajući ovogodišnju sezonu na terenu, utisak je da je došlo do značajne promjene u strukturi gostiju, pa se, konkretno na Budvanskoj rivijeri, i ovoga ljeta mogu čuti gotovo svi svjetski jezici. Resorno ministarstvo nema precizan odgovor na pitanje koliki prihod očekuju od turizma u ovoj sezoni, objašnjavaju da će te podatke objaviti Centralna banka nakon završetka trećeg kvartala”, kaže Bašić Cvetković.

Dodaje da će manja potrošnja turista, što je sasvim izvjesno, uticati na ekonomiju, budući da turizam crnogorskoj ekonomiji generiše više od 30% BDP-a.

Jedan od razloga zašto je Crnu Goru ove godine posjetilo manje turista jeste i rast cijena. Tako je Crna Gora od relativno jeftine destinacije postala skupa adresa za odmor.

“Evidentno je, a to najbolje osjećamo mi, lokalno stanovništvo, da su  cijene u odnosu na prošlu godinu veće, a privreda tvrdi da su na to bili primorani i zbog veće inflacije, ali smatraju da su i dalje cjenovno konkurentni. Ipak, hotelijeri priznaju, da je vanpansionska potrošnja minimalna. S druge strane, trgovine, koje su takođe, značajno podigle marže, bilježe rekordne pazare”, dodaje naša sagovornica.

Turistima je Crna Gora sve skuplja i sve manje pristupačna, ali nisu cijene jedino odlučujući faktor pri izboru destinacije za ljetovanje. Novinarka koja više decenija izvještava o turističkim kretanjima kaže da se Crna Gora mora pozabaviti i infrastrukturom, a ugostitelji kvalitetom pruženih usluga.

“Svakako da cijena utiče na broj gostiju, naročito u visokoj sezoni, ali mislim da je nivo  kvaliteta usluge, koji ne prati visinu cijena, dominantniji razlog za pad broja dolazaka turista. Crna Gora ima mnogo infrastrukturnih problema, koje mora hitno riješiti, prije svega to su saobraćajna infrastruktura, nedostatak parking prostora, aerodromi koji su u poprlično lošem stanju i sl. Takođe, ovoga ljeta je evidentniji i komunalni otpad u turističkim mjestima, što takođe, utiče na kompletan imidž destinacije, koja je do nedavno važila za jednu od najatraktivnijih na Mediteranu”, zaključuje sagovornica Buke.

I dok statistika brine naše komšije, u Grčkoj nikad više turista. Prema svim najavama ta država oboriće sve rekorde po broju turista, a očekuje se da Grčku do kraja godine posjeti ukupno 35 miliona turista. Kakve su cijene u Grčkoj možete pogledati i u reelsu na našem Instagram profilu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije