Pazite šta radite: Koliku kaznu možete dobiti u Hrvatskoj ako blicate vozačima ispred sebe

Blicanje je zakonom propisan legalan i legitiman oblik komunikacije među vozačima, kao i zvučni signal.

Trubljenje, odnosno upotreba zvučnog signala, zakonom je propisano kao dužnost vozača.

Vozač je dužan upotrijebiti zvučni znak upozorenja kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti saobraćaja, a naročito na putu van naselja radi upozorenja drugog učesnika u saobraćaj da ga želi preteći ili obići ako bi postojala opasnost od prometne nesreće kad taj znak ne bi bio dan, piše HAK Revija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Uz to, smije se svirati i ako se pokraj kolovoza nalaze djeca i pješaci koji ne obraćaju pažnju na kretanje vozila.

Noću tu ulogu zvučnog signala po slovu zakona preuzima blicanje. Od prvog sumraka do potpunog svanuća u navedenim slučajevima vozač u pravilu umjesto zvučnog znaka upozorenja upotrebljava svjetlosni znak upozorenja. Taj znak može upotrijebiti i u naselju prije preticanja drugog vozila.

Svjetlosni znak upozorenja vozač može upotrijebiti i danju ako takav način upozorenja drugim učesnicima u saobraćaju više odgovara zbog uslova na cesti.

Svjetlosni znak upozorenja daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala, uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje ceste ili naizmjeničnim paljenjem, u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera.

Ipak, požurivanje na cesti blicanjem, a posebno na auto-putu, kažnjivo je, ma koliko vi to smatrali korisnom ili upozoravajućom radnjom za sporije vozilo ispred sebe. Zakon propisuje da na auto-putu vozač ne smije požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova, a postupi li suprotno, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 260 evra.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije