Apokaliptične scene! “Sve se pretvorilo u pepeo” Stravični požari u Grčkoj, vatrena stihija STIGLA DO KUĆA

Ivani Apostolu, novinarki iz Grčke, vatra je došla gotovo do samog kućnog praga.

Apokaliptične scene požara iz okoline Atine preplavile su svjetske medije i društvene mreže. Vatrogasci su danonoćno radili na tome da se izbore sa vatrenom stihijom.

požar, Grčka
FOTO: GEORGE VITSARAS/EPA

Evakuisano je oko 30.000 ljudi, jedna žena je nastradala, a na gašenju je radilo blizu hiljadu ljudi. Očajni mještani poručuju da se “sve pretvorilo u pepeo”, a zbog težine situacije brojne zemlje, među kojima je i Srbija, šalju pomoć Grčkoj.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ivani Apostolu vatra je stigla do gotovo samog kućnog praga. Kako je rekla, katastrofa je velika i svi su pogođeni.

Ovdje se desila velika katastrofa i svi smo pogođeni. Ni u najluđim snovima nismo sanjali da će se toliko približiti našim domovima. Požar je u veoma kratkom vremenu sa nekih 35 km od centralnog dijela Atine, sišao do urbanih naselja. Ovo je prvi put da se požar toliko približio naseljenim mjestima – kaže Ivana i dodaje:

– Dio naselja gdje mi živimo je pogođen, praktično su to ulice kojima svakog dana prolazimo, idemo na posao i u nabavku. Požar je došao, dim je bio toliko gust, svi su se uspaničili. Činilo nam se da je najbolje da se sklonimo negdje sa djecom. Iskustvo je bilo veoma neprijatno – izjavila je Ivana za RTS.

“Svjesni smo da tako nešto može da se desi, ali kad vidite tako nešto ispred kuće…”

Iako su svjesni da se posljednjih godina ovakve stvari dešavaju u Atini i Grčkoj, kada vidite vatru malo ispred svoje kuće nije svejedno, kaže Ivana iz Grčke.

– Posljednjih godina ovakve stvari se dešavaju u Atini i Grčkoj i negdje smo svjesni da ovako nešto može da se desi. Ali kada vidite požar malo ispred svoje kuće, osjećanja su sasvim drugačija, činite sve da se iz tog dijela evakuišete i zaštitite svoju porodicu. I to ne samo mi, već i naši prijatelji. Neki su držali spakovane torbe za ne daj Bože! – kaže Ivana Apostolu.

Dobra vijest je da je požar stavljen pod kontrolu, ali su vatrogasci i dalje na oprezu.

– Dobra vijest je da je požar stavljen pod kontrolu i da se u velikoj mjeri smirio. Međutim, vatrogasci ostaju u regionu, iako nema aktivnog fronta, jer nikad se ne zna! Sve se čini da se ugasi požar i dok se to ne desi neće otići nijedan vatrogasac – kaže Ivana iz Grčke.

Evakuisano je mnogo ljudi, u pomoć su nam pritekli svi

– Evakuisano je oko 30.000 ljudi, između ostalog tri bolnice, jedna dječja, koja spada u najveće u Atini. Evakuisana su i dva manastira i stanovnici koji žive u tom dijelovima grada. Poređenja radi, to je kao da je požar izbio negdje u Košutnjaku, dakle u pitanju je sjeverni dio predgrađa Atine – kaže Ivana i dodaje:

– Svi su nam pritekli u pomoć. Otvorene su opštine, škole i hoteli za smještaj ljudi koji su pogođeni požarom. Svi su raširili ruke onima koji su se našli u nezgodnoj situaciji. Od danas se polako svi vraćaju. Dozvoljeno je da se vrate u svoje kuće i vide kakva je šteta. Vlada je sinoć na sjednici dala novac opštinama kako bi počela sanacija svega toga, tako da pretpostavljam da ćemo u narednih dana vidjeti zaista šta se dešava i kako sve napreduje u tom smislu – kaže Ivana Apostolu za RTS.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije