Vučić otkrio: Rio Tinto će teško postati svetac, jer ću ja biti đavolji advokat naroda!

Ja zemljom hodim, a nebo me drži, što kaže pesnik!


„Narode moj, braćo i sestre, ja sam vama nedavno obećao da ću biti đavolji advokat da bih zaštitio ljude u Jadru koji su uplašeni od otvaranja rudnika jadarita, to jest litijuma, a sada ću vam objasniti i šta to znači. Kao pravni stručnjak, ja ću vas najpre ukratko podučiti da izraz ‘đavolji advokat’ potiče iz istorije Rimokatoličke crkve, u kojoj je tokom procesa kanonizacije svetaca od 1587. do 1983. godine postajala institucija đavoljeg advokata, na latinskom: advocatus diaboli. To je bio advokat zaposlen od strane te crkve sa svrhom da uporno raspravlja protiv kanonizacije kandidata koji je predložen za sveca. Advocatus diaboli imao je posao da pronalazi rupe u raspravama o bilo kojem čudu koje je navodno kandidat za kanonizaciju učinio, navodeći zemaljske i opipljive dokaze. A sada da pređem na našu svetovnu stvar sa elementima savremene religije: u našem slučaju u kome neki u našoj vlasti hoće da proglase kompaniju ‘Rio Tinto’ za sveca, takoreći Sveti Rio Tinto, ja ću kao đavolji advokat naroda koji me je zaposlio, snažno zastupati čak i sve one takoreći đavole u narodu koji javno protestuju protiv pokušaja kanonizacije tog kandidata! I tvrdo vam obećavam: taj kandidat će teško postati svetac pored mene kao najtvrdokornijeg đavoljeg advokata kojeg je svet ikada video!”, otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u objavi na svom Instagram nalogu.

“U narodu se zapatio đavolski strah da će ga ovaj kandidat za sveca otrovati ako otvori rudnik, dok kandidat tvrdi da svet do sada nije video takvo čudo od zelenog rudarenja koje će on da izvede. Ali, ja ću to najdublje da istražim: ako bude trebalo, ja ću lično za tim kandidatom da kopam duboko u podzemlje, da bih sve te tvrdnje detaljno ispitao! Drugo, kandidat za sveca je napisao u svom dokumentu da će se njegovo čudo od projekta prostirati na 2.000 hektara, a ja sam, kao predsednik naše republike, rekao da će rudnik obuhvatiti svega 200 hektara: tu sam tog kandidata već uhvatio u deset puta većoj laži! Treće, ali ne i najmanje važno, jeste činjenica da kandidat za sveca nije nigde otvorio rudnik litijuma sličan ovome kojim želi da se posveti u našoj zemlji. Zar mislite da će se pored mene provući da baš ovde tako lako postane svetac? Nemoj da smo naivni kao neka deca: ja sam advocatus diaboli sve naše dece, a ne tamo neka dijabola!”, objasnio je Vučić.

“One koji se kunu u takvog potencijalnog sveca, tvrdeći da nam on donosi brdo srebrenjaka na brdo Jadar, podsećam da sam ja bio i ostao posvećeni besrebrebrenik, narodni lekar i dušebrižnik, zaštitnik i čuvar svega što je na našoj zemlji i pod zemljom: ja zemljom hodim, a nebo me drži, što kaže pesnik! Zato, braćo u sestre, budite sigurni: kandidat za sveca neće kopati, sve dok nam ovde ne dokaže i pokaže svoje čudo!”, poručio je Vučić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tekst je satiričnog karaktera

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije