Švedska otvara debate o ekonomskoj bitnosti i održivosti rastućih kulturnih i kreativnih industrija na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu

Tokom sedmice SSF-a, ambasada Švedske će biti domaćin panel diskusije koja će ponuditi uvid u to kako kreativne industrije mogu ostati konkurentne i uspješne a da u isto vrijeme daju svoj doprinos društvu i održivosti.

Nova Strategija vlade Švedske za biznise u kulturnim i kreativnim industrijama usjmerena je na rastući uticaj ovih industrija na tržište rada, kako u Švedskoj, tako i na globalnom nivou.

Od čelika do priča: Sa ojačanom pozicijom Švedske kao zemlje lidera kada su u pitanju kulturne i kreativne industrije, cilj vladine strategije je osigurati značajan i rastući međunarodni utjecaj za kulturne i kreativne biznise.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kreativni individualci kao osnovni resurs: Imajući na umu da su osnovni resurs kreativnih industrija ljudi, ambasada Švedske u Sarajevu uz pomoć Švedskog instituta se udružila sa švedskim profesionalcima i umjetnicima iz filmske industrije, koji će učestvovati u panel diskusijama, izložbama i predavanjima na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu kao i “Festivalu u Centru” koji se održava tokom SFF-a. Zajedno sa predstavnicima kreativnih industrija iz BiH, regije i šire, oni će se baviti nekim od problema vezanih za održivost u industriji, te na koji način inovacije, konkurencija i poduzetništvo mogu doprinijeti održivom razvoju.

Održivost kao glavna tema: Ambasadorica Helena Lagerlöf naglasila je da je cilj učešća Švedske u ovogodišnjem SFF-u da ponudi platformu za razgovor o tome kako je važno da biznisi u kreativnim industrijama posluju u skladu sa principima održivosti, te da se fokusiraju na nadolazeće trendove, rastuće zahtjeve, izazove i prednosti. “Švedska je kredibilan i inspirativan lider kada je riječ o promjenama koje dovode do održivosti.”

Tokom sedmice SSF-a, ambasada Švedske će biti domaćin panel diskusije koja će ponuditi uvid u to kako kreativne industrije mogu ostati konkurentne i uspješne a da u isto vrijeme daju svoj doprinos društvu i održivosti.

Panel diskusija o održivosti u kreativnim industrijama je prva u nizu panela koje će ambasada Švedske organizovati tokom Sedmice održivog razvoja u BiH krajem oktobra ove godine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije