Pet novih sportova na OI u Los Angelesu. Dva se sporta izbacuju sa takmičenja

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dao je zeleno svjetlo za nekoliko novih i starih sportova za debi ili povratak u LA, piše Dejli Mejl

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Evo svih sportova koji će debitovati ili se vraćati na Ljetne olimpijske igre 2028. i nekoliko sportova koji su predstavljeni u Parizu koji možda neće biti oživljeni. 

Flag fudbal

Flag fudbal je jedan od dva sportska skupa koji će debitovati na Olimpijskim igrama 2028. u Los Anđelesu. Beskontaktna varijanta američkog fudbala će sadržavati muške i ženske medalje, a tim će igrati pet protiv pet na terenu od 50 jardi, saopštio je MOK

Skvoš

Sport s reketom i loptom koji je brzo stekao popularnost posljednjih godina bit će predstavljen na svojim prvim Olimpijskim igrama u LA-u 2028. Sport koji se može igrati u singlu i u dublu formatu je ranije odbio MOK  četiri puta zaredom. Međutim, konačno će imati svoj dugo očekivani debi u LA-u, uključujući muške i ženske discipline za medalje u pojedinačnoj konkurenciji 2028.

Bejzbol i softbol

Kriket nije jedini sport s palicom i loptom koji se vraća na Olimpijske igre 2028. godine, jer će i bejzbol i kriket biti ponovo predstavljeni. Uprkos tome što je nekoliko godina debitovao na Olimpijskim igrama kao demonstracioni sport, bejzbol je bio uključen samo kao takmičenje za medalju na Olimpijskim igrama 1992. održanim u Barseloni.  Odatle se pojavljivao na svim igrama do Igara 2008., gdje je odbačen za sljedeće Olimpijske igre i nije se vratio do Tokija


Softbol se pojavio na olimpijskom rasporedu pet puta, a također će se hrabro vratiti 2028. godine.  Sport koji je debitovao u Atlanti 1996., međutim, zapravo se neće igrati u Los Angelesu. Umjesto toga, održat će se u Oklahoma Cityju udaljenom više od 1500 milja.

Kriket

Kriket bi se trebao vratiti na Igre nakon 128 godina odsustva. Međutim, ovo će biti tek drugi put da se ovaj sport igra na Olimpijskim igrama. Njegovo jedino pojavljivanje prije toga bilo je 1900. godine u Parizu. Igra palicom i loptom će svoju sporu integraciju vratiti u događaj putem turnira sa šest timova. Uprkos povratku, može se desiti više od 2000 milja od grada domaćina u Njujorku

Lakros

Poslednji sportski set koji će se vratiti u LA 2028. je lakros. Kontaktni sport će biti predstavljen kao turnir šestica, brža, kraća verzija terenskog lakrosa. LA će obilježiti prvi put u 120 godina da se dodjeljuju medalje u ovom sportu. Samo tri nacije su se ranije takmičile za zlatnu medalju, a Kanada je tražila jedine dvije zlatne medalje koje su bile u igri 1904. i 1908.

Koji sportovi se ne vraćaju?

Breaking 

Breaking je svoj dugoočekivani debi na svjetskoj sceni imao na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i izgleda kao da će biti jedno čudo.  Sport koji je postao viralan zahvaljujući nezgodnoj rutini Australke Rejgun u kojoj je postigla izuzetnih nula poena neće biti deo programa u LA 2028.

Boks

Još jedan sport koji je privukao pažnju svijeta iz sasvim pogrešnih razloga je boks.  Sport čiji su takmičari učestvovali na svim Ljetnim olimpijskim igrama od svog uvođenja na Igrama 1904. osim 1912. je pod ozbiljnom sumnjom uoči Igara 2028. To je zato što je Međunarodni olimpijski komitet prekinuo veze sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom nakon katastrofalne kampanje koja je preplavljena kontroverzama nakon što je dovedena u pitanje podobnost dvije bokserke, piše Dejli Mejl.

prevod BUKA

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije