Očito je da Dodik ima privatne probleme, a i RS je finansijski loše

Stalne turbulencije unutar aktuelne koalicije na nivou BiH, hapšenja i potjernice za vršiocima vlasti u zemlji, zloupotrebu resursa za potrebe izborne kampanje, najavu izbora nove uprave FTV-a – komentariše politička analitičarka Ivana Marić.

Za Marić sva politička dešavanja su u svrhu Lokalnih izbora koji će biti održani u oktobru.

“Imali smo različite razmirice oko deklaracije o Srebrenici pa Svesrpskog sabora i sve tu to populističke teme koje blokiraju napredak. Moramo sačekati da prođu izbori prođu jer ne možemo očkivati da bilo ko pristane na komnpromis jer to nije popularno”, navela je.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bijeg Zorana Galića

Zoran Galić bivši direktor Granične policije BiH je nedostupan pravosudnim organima te se sada u Vijeću ministara BiH ne mogu usaglasiti da li će ga suspendovati ili smijeniti sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e.

“Ovaj bijeg u Hrvatsku i da SIPA ne zna gdje im je zamjenik direktora i da ga vode na bolovanju a znaju da je prebjegao u Hrvatsku je nedopustivo”, istakla je Ivana Marić.

Finansije u RS

Mnogi u RS ističu da ovaj entitet ima probleme sa finansijama i da su upitna budžetska davanja pa i za pripadnike treće životne dobi. Za Marić je, navodi, porazni da građani više vole, kako je kazala, da Dodik odbrusi Bošnjacima i da mu to onda, kako je objasnila, donese poene kod birača.

“Očito je da Dodik ima probleme i ne samo privatne finansijske, nego i za RS. Posebno jer je RS doveo u tako loš finanijski položaj, da je izgubio kreditni kredibilitet”, navela je ona.

Imenovanje direktora KCUS-a

KCUS u Sarajevu i dalje nema upravu već v.d. direktoricu. Najviše je u fokusu trakavica oko kandidature Ismeta Gavrankapetanovića za kojeg federalni ministar tvrdi da nema adekvatnu dokumentaciju da bude direktor najveće zdravstrvene ustanove u državi. Ivana Marić u svemu vidi pozitivnu stvar da se svi boje krivične odgovornosti ukoliko nešto učine mimo zakona.

“Tu se trebamo držati pravosuđa i legalnosti i pokrenuti tužbe i imenovati sljedećeg s liste i da se pokrenu tužbe pa ako nije u redu onda se može nakon određenog perioda vratiti ako sud odluči drugačije. Mislim, ovako držati nešto na sliu mislim da nije rješenje”, kazala je.

Poziva Marić na zakon i na pravosudne organe u vezi sa imenovanjem uprave FTV-a koja je, kako kaže, deset godina vanzakonskih okvira.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije