Meteorolog RHMZ-a otkrio do kog datuma će trajati toplotni talas

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Goran Mihajlović, izjavio je za RTS da će trenutni toplotni talas trajati do petka. Od vikenda se očekuju prijatnije temperature, koje će biti za nekoliko stepeni niže. Ipak, tropske noći će se zadržati u velikim gradovima, dok će u većini dijelova Srbije temperature biti niže, a noći hladnije do kraja mjeseca.

Mihajlović je također istakao da je jul bio najtopliji mjesec u Srbiji od 1951. godine. Trenutne naučne prognoze sugeriraju da će kombinacije suša i toplotnih talasa postajati sve češće, ne samo u Srbiji, nego i širom Evrope.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Mihajlović je naveo da će početak naredne sedmice obilježiti visoke temperature, dok se mali pad očekuje krajem sedmice. Temperature će tada biti između 32 i 35 stepeni, što iako nije veliko osvježenje, donosi ipak prijatnije uslove nego što su bili u julu, kada su jutarnje temperature u Beogradu dostizale čak 27-28 stepeni.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada je riječ o jesenjim prognozama, Mihajlović je naveo da se očekuje topla i sušna jesen, sa srednjim temperaturama koje bi mogle biti do dva stepena iznad višegodišnjih prosjeka. Dugoročne prognoze ne ukazuju na obilne padavine, što znači da će predstojeća jesen biti obilježena dugim periodima toplog i suhog vremena.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije