Britanski turist uhvaćen dok urezuje inicijale na fasadi staroj 2.000 godina

Savršeno očuvane ulice i još uvijek postojeće kuće u drevnom gradu Pompejima pružaju jedinstvenu priliku vidjeti kako su ljudi živjeli prije gotovo 2000 godina. Zamrznut u vremenu kada ga je prekrila erupcija Vezuva 79. godine n. e., ovaj grad pruža uspomene za cijeli život.

No uspomene nisu bile dovoljne za jednog britanskog turista, koji je ove sedmice uhvaćen kako gravira inicijale sebe i svoje porodice u jednu od gradskih kuća starih 2000 godina.

Rečeno je da je 37-godišnjak, čije ime još nije imenovano, napravio pet gravura – inicijale svoje porodice i datum, 7. august – tupim predmetom na zidu Kuće vestalskih djevica.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Fotografije oštećenja pokazuju slova izgrebana na fasadi pokraj ulaznih vrata, koja su prije gotovo 2000 godina bila obojana u crveno.

Jasno se vide slova “JW LMW MW” visoko na zidu i “MYLAW 07/08/24” niže.

Osoblje na mjestu događaja primijetilo je grafit i pozvalo policiju. Prema talijanskoj novinskoj agenciji ANSA, muškarac se izvinio rekavši da je napisao inicijale sebe i svoje dvije kćeri kako bi ostavio znak njihovog posjeta mjestu.

Arheološki park odbio je komentirati za CNN. Međutim, u junu, kada je turist iz Kazahstana uhvaćen kako urezuje svoje inicijale na Kući Ceii u drevnom gradu, direktor Pompeja Gabriel Zuchtriegel rekao je da će turist morati platiti restauraciju zida.

Slučaj je proslijeđen lokalnom sudu u Torre Annuziati kao “oštećenje umjetničke baštine”, optužba koja nosi novčanu kaznu od 20.000 do 60.000 eura i moguću zatvorsku kaznu do pet godina zahvaljujući zakonima koji su pooštreni u januaru.

Zakonom su obuhvaćena djela uništavanja ili oštećenja kulturne ili pejzaške baštine. Manje kazne za narušavanje mjesta baštine mogu nametnuti kazne između 10.000 i 40.000 eura.

Ogromno nalazište često je bilo žrtva nepristojnih turista, koji su urezivali svoje inicijale i krali predmete od početka iskopavanja u 1700-ima. Godine 2022. jedan se australski turist čak provozao mopedom oko drevnog mjesta.

Čini se da se turisti posebno loše ponašaju u Italiji, zemlji čija su vrhunska mjesta usmjerena na umjetnost ili arheologiju – i stoga su osjetljivija od većine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije