BLISKI ISTOK NA IVICI RATA! Rusija počela da isporučuje Iranu PVO opremu i radare

Rusija je počela da isporučuje Iranu naprednu opremu protivvazdušne odbrane i radare, nakon što je Teheran zatražio oružje od Kremlja, prenosi Njujork tajms pozivajući se na iranske zvaničnike.

Lokalni iranski mediji objavili su da je Iran zatražio opremu, a pripadnik Iranske revolucionarne garde i još jedan zvaničnik potvrdili su za “Njujork tajms” da “ne samo da je zahtjev podnijet, već su isporuke počele prenosi Tajms of Izrael.

Kako je navedeno, isporuka je uslijedila nakon ubistva političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas, Ismaila Hanijea prošle srijede u Teheranu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Đuzep Borelj upozorio je danas da je Bliski istok na “ivici rata nepoznatih razmijera” i pozvao da se spriječi “još jedna katastrofa”.

Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da je put za napredak zasnovan na konsenzusu za hitan prekid vatre u Gazi i poručio da će odgovarati svi koji “stoje na putu ka deeskalaciji”.

– Tenzije nastavljaju da eskaliraju na Bliskom istoku, dovodeći ga na ivicu rata nepoznatih razmijera. Svi moramo da spriječimo još jednu katastrofu. Put za napredak je uglavnom konsenzualan: prekid vatre u Gazi, sada. Svi oni koji stoje na putu ka deeskalaciji ce odgovarati – naveo je Borelj.

Do porasta napetosti na Bliskom istoku došlo je nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedelje.

Iran, Hezbolah i Hamas optužili su Izrael za njegovo ubistvo, a Teheran je najavio odmazdu.

Komandant Korpusa Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ponovio je juče prijetnju da ce Izrael “biti kažnjen u dogledno vrijeme”.

Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo.

Još nema precizne informacije kada će Iran i Hezbolah pokrenuti napad na Izrael i šta bi konkretno najavljeni napad mogao da podrazumeva, saopštili su pripadnici američkog tima za nacionalnu bezbednost tokom sastanka sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Kako prenosi portal Aksios pozivajući se na američke zvaničnike, na sastanku u Bijeloj kući je rečeno da američke obavještajne službe očekuju scenario koji uključuje dva talasa napada – prvi koji će potencijalno izvesti Hezbolah, a drugi Iran i neki od njegovih saveznika, ali i dalje se samo nagađa ko će prvi napasti i kako će to izvesti.

Četiri osobe su ubijene danas u izraelskom napadu na kuću u južnom libanskom gradu Majfadun, prenosi Rojters pozivajući se na bezbjednosne i ljekarske izvore.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije