SFF i ekonomija: Vlasti očekuju rekordan broj noćenja

Filmski događaj koji privlači desetine hiljada turista

Narednog petka Sarajevo opet postaje centar regije, a ovogodišnje jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala okupiće desetine hiljada ljubitelja filmske umjetnosti. Sarajevo Film Festival odavno je najveći događaj u državi, ali i bitan faktor u ekonomiji i turizmu grada Sarajeva.

Njemu se raduju ne samo ljubitelji filma već i ugostitelji, hotelijeri i vlasti. Organizatori i partneri festivala smatraju da će ove godine oboriti sve rekorde na polju turističke ponude i posjećenosti.

„SFF je najbolji dio turističke ponude Sarajeva. Svi mi građani Kantona Sarajevo trebamo biti ponosni na SFF šta rade i u kakvom svjetlu nas predstavljaju u Sarajevu i u svijetu“, rekao je direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Turistička zajednica posebno je ponosna na činjenicu da je prošle godine u glavni bh. grad samo zbog SFF-a došlo više od 30.000 ljudi.  

„Nadamo se da ćemo ove godine oboriti sve rekorde. I ove godine će biti popunjeni svi kapaciteti, a kapaciteti samo rastu. U prvih šest mjeseci, sedam, imamo oborene rekorde i u odnosu na prošlu i u odnosu na pretpandemijsku godinu. Mislim da ćemo oboriti sve rekorde, SFF doprinosi tome jako puno“, rekao je Fazlagić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić kaže kako je ta opština mjesto odakle je nastao Festival, pa su posebno ponosni na SFF smatrajući ga najboljim ambasadorom Sarajeva u svijetu.

„Mi ne možemo otvarati fabrike, ali smo mi fabrika dobrih uspomena“, rekao je Škaljić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda rekao je kako je 30. SFF emotivan za sve građane Sarajeva i BiH. Ovaj festival je, dodao je, poseban za Ministarstvo i Vladu Kantona Sarajevo.

„Ove godine imaćemo 13 filmova i serija koje je podržalo ministarstvo. Ovo je jedna hodajuća fabrika, fabrika snova. Sarajevo će ovih dana biti epicentar svijeta“, rekao je Magoda.

Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, rekla je kako je SFF sam po sebi brend, ali da bez obzira na to stalno uvode novine pa i kada je u pitanju briga o okolišu.

„Ove godine sufinansiramo nabavku baterija za prenošenje solarne energije koja će se koristiti u kinima gdje SFF ima projekcije“, rekla je Pozder.

Inače danas je održana i press konferencija na kojoj su predstavljeni programi na otvorenim kinima.

Ovogodišnji film otvaranja je „Nakon ljeta“ (svjetska premijera Danisa Tanovića), van konkurencije.

„To je priča o pronalasku same sebe. Topla priča koja će vas uveseliti, ali i dotaći emocijom“, rekao je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Ove godine biće upriličena i projekcija filma „Kuduz“ u sjećanje na Abdulaha Sidrana u kinu Coca-Cola Open Air, dan pred početak Festivala 15. avgusta, a ulaznice su besplatne.

„Ovogodišnji program je miks najzapaženijih filmova sa svjetskih festivala, miks svjetskih premijera domaćih filmova, i klasika. Godinama filmovi koji budu prikazani na festivalu postanu klasici“, rekao je Marjanović.

Program u Starom Gradu Open Air je fokusiran na filmove iz bivše Jugoslavije, na jezicima… Filmovi iz uže regije. Još jedan korak ka tome da najpopularniji filmovi iz regije imaju prostor na SFF.

Ove godine biće prikazana brojna ostvarenja iz BiH i regije, a među njima i „Djeda Mraz u Bosni“, Emira Kapetanovića; muzički dokumentarac „Grandpa Guru“; „Megdan: Između vode i vatre,“ Todor Chapkanov – Srbija, Moldavija, Bugarska; „Praslovan“, muzički film, reditelja Slobodana Maksimovića; makedonski teen film – „Prvo ubij djecu“; drama „Svemu dođe kraj“, bazirana na Krležinom romanu Rajka Grlića; svjetska premijera filma „Gym“, Srđana Vuletića i drugi.

Ove godine biće prikazano 240 filmova.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije