Mitrović o pritiscima i prijetnjama nakon protesta: ‘Nećemo stati dok ne izborimo pravdu za radnike’

Milorad Mitrović, dojučerašnji načelnik Odjeljenja za rad, zapošljavanje i drugostepene inspekcijske poslove rada, te sekretar Sindikata uprave Republike Srpske, nalazi se u centru borbe za radnička prava i dostojanstvene uslove rada u javnim institucijama. U intervjuu za naš portal, Mitrović otvoreno govori o pritiscima i izazovima s kojima se suočavaju on i njegovi kolege nakon donošenja rješenja o privremenom rasporedu na druge poslove. Takođe, osvrće se na proteste organizovane u septembru 2023. godine i na sve ono što je uslijedilo nakon toga, pružajući uvid u aktuelno stanje i buduće planove Sindikata u borbi za prava radnika.

Koji su konkretni koraci koje ste preduzeli kako biste zaštiti svoja prava i prava članova sindikata nakon što se primili rješenje o privremenom rasporedu na druge poslove  u Ministarstvu rada i boračko -invalidske zaštite?

Ovi potezi rukovodioca organa, ministra rada i boračko-invalidske zaštite su tek mali segment onoga što se uistinu događa. Od organizovanja protesta za dostojanstvene uslove rada i depolitizaciju rada javnih institucija, izloženi smo posrednim i neposrednim pritiscima i prijetnjama. Sve to utiče na ljude i proces rada i iskače iz okvira normalne komunikacije. Sve ovo vrijeme pokušavamo uspostaviti socijalni i ljudski dijalog kako bismo izbjegli potrebu da javnim putem tražimo zaštitu svojih prava. Na zahtjev za zaštitu od uznemiravanja Ministar i dalje ćuti…. Uputili smo žalbu Odboru državne uprave za žalbe uz navođenje svih činjenica i dokaza, a po svemu sudeći moraćemo podići tužbu za zaštitu svojih prava, jer ponašanje rukovodioca ima elemenata uznemiravanja, mobinga i diskriminacije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Možete li opisati ulogu koju je sindikat imao u organizovanju protesta 29. septembra 2023. godine i kako je taj događaj uticao na vaš odnos sa ministrom i drugim rukovodiocima?

Naša sindikalna organizacija je podržala organizovanje protesta za dostojanstven rad i poštene uslove rada, a depolitizaciju rada javnih ustanova istakla kao prioritet. Protest je zapravo bio vapaj državnih službenika da se stvari moraju mijenjati i da znanje i profesionalizam moraju biti prioritet svih javnih ustanova. Nažalost, uslijedili su verbani pritisci na učesnike protesta i to se negativno odrazlo i na obavljanje poslova jer je prostalo primjetno isključivanje radnika iz procesa rada, uskraćivanje poslovih informacija, davanje djelimičnih i nerazumljivih naloga….

Da li ste prihvatili novi doduše nametnuti „privremeni“ raspored?

Ja nemam problem sa obavljanjem poslovnih i radnih zadataka. Obavljam ih na najvišem profesionalnom nivou kao i što sam radio na prethodnom radnom mjestu. Šta više i za vikend sam radio poslove sa kojih sam „preraspoređen“, jer postupam u najboljem interesu institucija Republike Srpske, a ne pojedinaca koji ih privatizuju i olako shvataju. Nažalost, oni to nikada neće razumjeti jer ne znaju šta je istinski partiotizam i ljubav prema svojoj zamelji. Za njih je to „kasica prasica“, a ne otadžbina.

Na koji način planirate da nastavite svoje sindikalne aktivnosti i pregovore za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora s obzirom na trenutnu situaciju i moguće poteškoće koje bi mogle nastati?

Sindikat je za mene poziv, a zaštita prava radnika odgovornost. Prevazićemo mi sve prepreke koje nam se postave i prije ili kasnije pokazati i dokazati u čijem interesu nastupamo. Nisu svi ljudi i nosioci političkih i drugih funkcija isti, barem se nadam…. Isto se tako nadam da će se u svijetu politike neko zapitati da li je ovo normalno i da li je to pravac koji podržavaju?! Više nego ikad sam uvjeren u ispravnost svog aktivizma i moja porodica i ja ulažemo mnogo energije i vremena za zaštitu pravih ljudskih vrijednosti.

Šta smatrate ključnim izazovima u trenutnoj situaciji u Ministarstvu i kako bi se, po vašem mišljenju mogli prevazići ovi problemi kako se poboljšali uslovi za radnike i članove sindikata?

Samo putem iskrenog socijalnog dijaloga, razgovora i pregovora možemo nešto napraviti. Vrata sindikata su uvjek otvorena za normalnu komunikaciju. Jedan Ministar, ma ko to bio i kako se ponašao, ne čini Vladu Republike Srpske niti smije biti ogledalo institucija Republike Srpske. Sindikati su jednoglasni kada su u pitanju ovako ozbiljna kršenja radničkih prava i pružaju nam punu podršku da istrajemo u borbi. Odbijanje komunikacije, neodržavanja sastanaka povodom kolektivnih ugovora i osiono postupanje prema pravima radnika je iole ozbiljnim sindikalistima nedopustivo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije