Komemorativna ceremonija povodom godišnjice “Oluje” u Loznici, govori Dodika i Vučića

Državna komemorativna ceremonija u Loznici na stadionu "Lagator" povodom Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a više od 220.000 je proterano.

Obeležavanju Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade, predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski čla Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nas grobovi podsjećaju na tugu, dok su spomenici u Federaciji BiH i Hrvatskoj “skalamerija i pokušaj novog poniženja”.

“Moramo da se naviknemo, da idemo dalje, ali ne smijemo da zaboravimo, da izgubimo sjećanje na jedan ponosan narod u našem kolektivnom pamćenju, Srbe sa prostora Republike Srpske Krajine”, rekao je Dodik.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Poručio je da je ponosan na deklaraciju Svesrpskog sabora u kojoj se navodi da svi prefiksi koji su se stavljali pred ime srpskog naroda moraju biti odbačeni.

“Nema bosanskih ili hrvatskih Srba, već postoji jedinstven srpski narod”, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ocijenio i da ćemo u vrijeme kada je svijet u previranju samo ako budemo jedinstveni biti dio rešenja, dok ćemo, ako budemo posvađani, biti ponovo lak plijen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju da je deseta godina kako se drži pomen i da se deset godina okupljamo kako bismo obilježili veliku srpsku tragediju.

“Deset godina to radimo bez izuzetka, iako uvek imate, neko bi rekao, važnije stvari. Ja sam zahvalan predsedniku Dodiku i Republici Srpskoj i svima koji su sa mnom radili na tome što nikada nismo imali važniju stvar od ove. Početak avgusta su dani naše tuge, sećanja, muke zbog izgubljenih ljudi, njihovih kuća, ognjišta, dece koju nikad nećemo moći da vratimo i ponosa jer oni koji nas napadaju i raduju se svojoj velikoj pobedi, nikada neće moći da razumeju da nije pobeda kada akciju vodite na tenku, a na njima američki ambasador, a suočavate sa sa ženama, decom i starcima na traktorima”, poručio je Vučić.

Naveo je da je traktor imenica mučenika, divnih i poštenih ljudi koji su bili primorani da napuste ognjišta.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije