Zajednička izjava bokserske jedinice Pariz 2024 i MOK-a: Obmanjujuće informacije o dvie sportistkinje na OI Pariz!

Prevod zajedničke izjave bokserske jedinice Pariz 2024 i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Prenosimo u cjelosti

Svaka osoba ima pravo da se bavi sportom bez diskriminacije.

Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru Olimpijskih igara Pariz 2024 pridržavaju se pravila o ispunjavanju uslova za takmičenje i prijavu, kao i svih važećih medicinskih propisa koje je postavila Bokserska jedinica Pariz 2024 (PBU). Kao i na prethodnim olimpijskim bokserskim takmičenjima, pol i starost sportista određeni su na osnovu njihovog pasoša.

Ova pravila su takođe važila tokom perioda kvalifikacija, uključujući bokserske turnire na Evropskim igrama 2023, Azijskim igrama, Panameričkim igrama i Pacifičkim igrama, ad hoc afričkom kvalifikacionom turniru 2023. godine u Dakaru (SEN), kao i na dva svetska kvalifikaciona turnira održana u Busto Arziciju (ITA) i Bangkoku (THA) 2024. godine, u kojima je učestvovalo ukupno 1.471 različitih boksera iz 172 nacionalna olimpijska komiteta (NOC), Bokserskog tima izbeglica i pojedinačnih neutralnih sportista, sa više od 2.000 kvalifikacionih borbi.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

PBU je koristila pravila boksovanja sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020 kao osnovu za razvoj svojih propisa za Pariz 2024. Cilj je bio minimizirati uticaj na pripreme sportista i obezbediti doslednost između Olimpijskih igara. Ova pravila iz Tokija 2020 bila su zasnovana na pravilima posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016, koja su bila na snazi pre suspenzije Međunarodne bokserske federacije od strane MOK-a 2019. godine i kasnijeg povlačenja njenog priznanja 2023. godine.

U medijima smo videli obmanjujuće informacije o dve sportistkinje koje se takmiče na Olimpijskim igrama Pariz 2024. Ove dve sportistkinje već dugi niz godina takmiče se na međunarodnim bokserskim takmičenjima u ženskoj kategoriji, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020, Svetsko prvenstvo Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) i turnire pod pokroviteljstvom IBA.

Ove dve sportistkinje bile su žrtve iznenadne i proizvoljne odluke IBA. Pred kraj Svetskog prvenstva IBA 2023. godine, one su bile iznenada diskvalifikovane bez ikakvog odgovarajućeg postupka.

Prema zapisnicima IBA dostupnim na njihovom veb-sajtu, ovu odluku je u početku doneo isključivo generalni sekretar i izvršni direktor IBA. Upravni odbor IBA samo ju je naknadno potvrdio i tek nakon toga zatražio da se uspostavi procedura koja će se pratiti u sličnim slučajevima u budućnosti i koja će biti reflektovana u Pravilniku IBA. Zapisnici takođe navode da IBA treba da “uspostavi jasnu proceduru za testiranje pola”.

Trenutna agresija protiv ovih dveju sportistkinja zasnovana je isključivo na ovoj proizvoljnoj odluci, koja je doneta bez ikakvog odgovarajućeg postupka – posebno uzimajući u obzir da su ove sportistkinje godinama učestvovale na takmičenjima na najvišem nivou.

Takav pristup je suprotan dobrom upravljanju.

Pravila o ispunjavanju uslova ne bi trebalo menjati tokom tekućeg takmičenja, a svaka promena pravila mora slediti odgovarajuće postupke i biti zasnovana na naučnim dokazima.

MOK je posvećen zaštiti ljudskih prava svih sportista koji učestvuju na Olimpijskim igrama u skladu sa Olimpijskom poveljom, Kodeksom etike MOK-a i Strategijskim okvirom za ljudska prava MOK-a. MOK je rastužen zbog zlostavljanja koje ove dve sportistkinje trenutno trpe.

Priznanje IBA je povučeno od strane MOK-a 2023. godine nakon što je suspendovano 2019. godine. Povlačenje priznanja potvrđeno je od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS). Pogledajte izjavu MOK-a nakon presude.

MOK je jasno stavio do znanja da je potrebno da Nacionalne bokserske federacije postignu konsenzus oko nove Međunarodne federacije kako bi boks bio uključen u program sportova na Olimpijskim igrama LA28.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije