RUKAMA NA BAGERE: Na vrelu Une privremeno obustavljeni radovi

Nakon višednevnih protesta građana iz 3 države, radovi na vrelu rijeke Une u Donjoj Suvaji u Hrvatskoj, su privremeno obustavljeni, navode iz Udruženja građana “Una” sa sjedištem u Srbu.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, radovi su započeli prije nekoliko dana, kao priprema za izgradnju male hidroelektrane, koja bi, prema tvrdnjama brojnih ekologa devastirala Unu, jednu od najljepših rijeka na Balkanu.

Mjesto Donja Suvaja kod Srba, gdje se nalazi i izvor Une, u neposrednoj je blizini granice sa BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Una izvire u BiH, ali već nakon 4 kilometra od izvora teče kroz BiH i to najvećim dijelom kroz područje Nacionalnog parka “Una”, a potom i kroz Republiku Srpsku, na području Novog Grada.

U Republici Hrvatskoj Una je već ranije “napadnuta” u donjem toku, najavom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice i Novog Grada.

Radovi na vrelu Une u Donjoj Suvaji su od prvog dana praćeni kontroverzama. Upućeni tvrde da su i investitor i izvođač radova fiktivne firme, prijavljene na nadresi na kojoj niko za njih nije čuo.

Imamo informaciju da je postignut dogovor s investitorom o obustavi radova do ponedjeljka. Ova informacija još uvijek nije potvrđena, ali svakako pokazuje da je vaše prisustvo imalo efekta. Investitor tvrdi da posjeduje sve potrebne dozvole za gradnju na području “Natura 2000”, što je u suprotnosti s osnovnim principima zaštite prirode – naeli su aktivisti Udruženja “Una” Srb na svom fejsbuk nalogu.

Građani su pozdravili ovu vijest, ali poručuju da sa protestima treba nastaviti.

– Njima se ne smije vjerovati. Braniti i stražariti se mora svaki dan – napisao je jedan komentator.

Sutra će na vrelu Une, u znak protesta, koncert održati poznati hrvatski roker – veteran Darko Rundek, a dolazak su najavili ljubitelji prirode iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Pridružiće im se i eko aktivisti iz Banjaluke iz Centra za životnu sredinu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije