Advokati u Bosni i Hercegovini štrajkuju zbog dugovanja i povećanja tarifa

Advokati po službenoj dužnosti u Bosni i Hercegovini započeli su štrajk 1. avgusta zbog dugovanja za pravno zastupanje pred Sudom BiH i sudovima u entitetu Republika Srpska (RS), kao i zbog zahtjeva za povećanje tarifa za ovu vrstu zastupanja. Oni tvrde da su kašnjenja u isplatama uzrokovana odlaganjem usvajanja budžeta BiH, dok se dugovanja u RS gomilaju godinama. Advokati iz RS i Federacije BiH traže povećanje tarifa koje nisu promenjene poslednjih 20 godina.

Predsednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS, Darko Kremenović, najavio je da bi štrajk mogao trajati do septembra zbog teškoća u sazivanju skupština zbog godišnjih odmora. Visoki sudski tužilački savet (VSTS) je upozorio na moguće negativne posledice štrajka po rad pravosuđa u BiH.

Iz Suda BiH su saopštili da bi sredstva za isplatu naknada trebala biti dostupna sledeće nedelje, s obzirom na to da je budžet usvojen 19. jula. Štrajk će trajati dok se ne postigne kompromisno rešenje sa ministarstvima pravde Srpske i BiH.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Advokati u RS takođe traže usvajanje Tarife o nagradama i naknadama koju su dostavili Ministarstvu pravde RS još 5. decembra prošle godine. Sudovima je upućena molba da ne donose rešenja o postavljanju advokata za odbrane po službenoj dužnosti, dok će oni koji to urade biti disciplinski gonjeni.

Ministarstvo pravde RS je odgovorilo da pažljivo razmatra zahteve i da je već održalo tri sastanka sa predstavnicima Advokatske komore kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje će zadovoljiti advokate, ali i uzeti u obzir mogućnosti u budžetu Republike Srpske.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije