Kristalno plavo more i netaknute plaže: Jeftiniji od Hrvatske i Grčke, a nisu ni daleko od BiH…

'Evropski Maldivi'

Samo tri kilometra dijeli grčko ostrvo Krf od ove bivše komunističke balkanske zemlje, a isto tirkizno Jonsko more zapljuskuje obje obale. Međutim, za razliku od Grčke, Albanija košta mnogo manje, zaključuje se u tekstu Daily Maila koji predstavlja Albansku rivijeru.


– Albanija je sunčana 300 dana u godini, sa temperaturama od oko 18C sve do novembra, a njene južne plaže se opisuju kao ‘evropski Maldivi’ – napominje se i daje izbor najboljih primorskih ljetovališta u zemlji od sjevera do juga – Drač, Valona, Dermi, Himara, Saranda…

 Hrana je ukusna (svježa riba, jagnjetina i salate), velika čaša vina košta 1,70 funti (2 eura), a sobe u luksuznim hotelima sa pet zvjezdica su od samo 50 funti (oko 60 eura) po noći – daju se ilustracije odmah na početku i napominje da nikada nije bilo bolje vrijeme za odlazak u tu zemlju.


Ipak, za reputaciju ‘evropskih Maldiva’, čini se, najzaslužniji je Ksamil, sa svojim tirkiznim morem posebno privlačnim instagramerima.

albanija-evropski-maldivi-2


– Nažalost, ovo ga je učinilo pomalo zauzetim. Za mirniju plažu unajmite pedalinu (13 funti) do jednog od četiri udaljena ostrva – od kojih su dva povezana pijeskom. Deset minuta vožnje automobilom nalazi se dragulj u kruni kulturnih znamenitosti Albanije, drevni grad Butrint koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje ćete naći kornjače pored arheoloških ostataka koji datiraju još iz 6. vijeka prije nove ere i uključuju rimska kupatila, kao i helenističke kapije. Još bolje, okolna šuma nudi dobrodošao predah od sunca – glasi njihov prijedlog uz preporuku da na plaži naručite porciju dagnji iz jezera Butrint za 8 funti (oko 9,50 eura).

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -


Cijene smještaja


U Ksamilu su dvokrevetnu sobu i polupansion u hotelu na plaži plaćali oko 90 eura, a i za sva druga mjesta su navedene i preporuke smještaja uz cijene.

U Valoni su odsjeli u resortu na periferiji, takođe s privatnom plažom i bazenom, gdje su noćenje s doručkom za dvoje plaćali 100 eura, dok su u Dermiju odsjeli na jednom od omiljenih mjesta Due Lipe gde su plaćali 150 eura dvokrevetni apartman s doručkom – i kažu da zaista vrijedi, s obzirom na spa, bazen i pogled. 


U Draču su dvokrevetni apartman u hotelu s pet zvjezdica i all inclusive uslugom plaćali 160 eura, a na raspolaganju su imali dva bazena, privatnu plažu, indonežanski spa centar i specijalitete nagrađivanog kuhara. 


U Himari su birali skromniji hotel sa tri zvjezdice, ali i on je na samoj obali – tu ih je B&B za dvokrevetnu sobu izašao 50 eura, dok su u Sarandi za samo desetak eura više dobili dvokrevetnu sobu u hotelu s pet zvjezdica, nekoliko bazena, privatnom plažom i doručkom na fantastičnoj terasi, prenosi Citymagazine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije