Članovi uprave “Kaldere”, zbog Američkih sankcija, osnovali novo preduzeće

“Kaldera Company” iz Laktaša svoje poslovanje nastaviće u okviru novoosnovanog preduzeća “Elpring”.

“Kaldera” je jedno od šest preduzeća koje se našlo pod sankcijama u posljednjem talasu sankcija Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija.

Osnivači “Elpringa”  sa udjelom od po 20 odsto su Branislav Zelić, Danko Kaurin, Marinko Simišić, Miroslav Kodžoman i Nedeljko Babić. Svi su članovi uprave “Kaldere” koji je na ovaj način formalno preuzimaju, piše Kapital.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema nacrtu Ugovora o spajanju uz pripajanje, “Kaldera” ulazi u “Elpring” i u njega unosi svoj osnivački kapital od 332.000 KM, nakon čega prestaje da postoji.

“Statusna promjena vrši se iz razloga što postoji potreba za racionalizacijom poslovanja smanjenja troškova i unapređenjem poslovanja u smislu ekonomičnosti i jačanja tržišnog poslovanja”, stoji u nacrtu ugovora.

“Kaldera” svoju kompletnu imovinu, potraživanja i novac prenosi na “Elpring”, a to sve zajedno vrijedi 32,3 miliona maraka. Takođe i obaveze od 24,4 miliona KM.

“Cjelokupna imovina društva, uključujući i nenamirena potraživanja prema trećim licima i potraživanja od povjerilaca i kupaca, te obaveze prema emitovanim dužničkim hartijama od vrijednosti, registracijom statusne promjene spajanja uz pripajanje kod Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, prelazi u imovinu društva sticaoca”, piše u ugovoru.

Na identičan način je i kompanija “Sirius 2010” svoje poslovanje prebacila na preduzeće “Omnibus” koje je osnovao vlasnik “Siriusa” Nemanja Reljin.

Nešto ranije, osnovan je i “Invictus Technology group” u okviru kojeg će poslovati kompanija “Prointer”, koja je takođe pod sankcijama.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije