Milorad i Mehmed cijeli život proveli na Savi, danas im je “srce puno”

Lijepo je vidjeti sve te mlade ljude da ovaj sport održavaju živim

U 25 km dugu plovidbu rijekom Savom, danas se otisnulo oko 1.500 učesnika tradicionalne zabavno-turističke manifestacija manifestacije “Savska regata” koja se ove godine po osmi put održava u Bijeljini.
Među 142 plovila, koliko ih se ove godine prijavilo za plovidbu, bili su, ove godine, osim učesnika iz brojnih gradova BiH, i gosti iz Srbije i Hrvatske.

Branko Aćimović iz Sremske Mitrovice kaže za Buku da je već četvrtu godinu za redom učesnik ove manifestacije.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Dolazim redovno. Tu sam sa društvom, nas petorica. Pripremili smo sve što je potrebno. Naravno osim redovne, bezbjednosne opreme kao što su sigurnosni pojasi- ponijeli smo sa sobom i sve drugo što će plovidbu učiniti što zabavnijom. Na čamac smo postavili i roštilj, a ponijeli smo i znatne količine hladnog pića- piva i sokova, tako da smo spremni ukoliko nam uskoči i neki gost iz drugog plovila”, priča nam kroz smijeh Aćimović.

Dobro raspoloženje je, ipak, najpotrebnije, kažu i učesnici iz Šamca. Slobodan Barić, priča nam, penzionerske dane provodi na rijeci pecajući. Ovaj 75-togodišnji alas kaže da ne propušta gotovo nijednu regatu u BiH.

“Ja to volim, volim druženje, prijatelje. Otkako sam u penziji dane provodim uglavnom na pecanju i druženju sa prijateljima. Tu smo i danas, pripremili smo i ribu koju ćemo pržiti tokom plovidbe, te svi koji žele mogu da nam se pridruže”, kaže za Buku Slobodan.

Od manifestacije lokalnog karaktera, koja se do prije nekoliko godina održavala na rijeci Drini, “Savska regata” danas okuplja veliki broj učesnika iz regiona.

“Sava je daleko pitomija”, kaže za Buku Milorad Ikić iz Bijeljine, koji je, kako kaže, na rijeci proveo gotovo cio život. Na današnjoj plovidbi pridružio mu se njegov dugogodišnji prijatelj Mehmed Azemović iz Tuzle.

“Nas dvojica se često sastanemo i ti susreti se, uglavnom, svode na boravak u prirodi uz rijeku, nekad kod mene, nekad kod Mileta. Prošle godine nismo učestvovali, ali danas kada smo ponovo tu, mogu vam reći srce mi je puno. Lijepo je vidjeti sve te mlade ljude da ovaj sport održavaju živim”, kaže za Buku Azemović.

Pored predstavika Granične policije BiH koji su predvodili regatu, o bezbjednosti učesnika brinuli su i pripadnici PU Bijeljina, Civilne zaštite, hitna služba bijeljinskog Doma zdravlja, te ronilački klub “Panteri” iz Bijeljine.

Organizator manifestacije je, kao i ranijih godina, Turistička organizacija Grada Bijeljina, a pokrovitelj Gradska uprava.

“U okviru prijave za učešće, učesnici su popunili i obrazac o odgovornosti te dobili odštampana pravila ponašanja”, rekli su za Buku u Turističkoj organizaciji Grada Bijeljina.

Ova manifestacija, zabavno-ekološkog karaktera, prevashodno ima za cilj promociju rijeke Save, te prirodnih i vodnih resursa ovog sjeveroistočnog dijela BiH.

“Imamo odlične preduslove, lijepo vrijeme, zatim veliki broj učesnika, kako domaćih, tako i sa strane. Lijepa je atmosfera, druženje. Svima bih poželio dobrodošlicu i da sa ove regate ponesu najljepše uspomene“, rekao je za Buku na početku plovidbe Sreten Vučković, predstavnik gradske uprave Bijeljina.

Regata na Savi, koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj učesnika, predstavljena je i na međunarodnim sajmovima, kao značajan turistički proizvod koji povezuje BiH i region. Zajednička saradnja BiH i Srbije u sportsko-turističkim manifestacijama predstavlja i potencijal za moguću zajedničku turističku ponudu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije