Ako želite inteligentnu djecu, naučite ih da vole fizički rad

Prema psiholozima, postoje četiri vrste inteligencije:

Kvocijent inteligencije (IQ)

Emocionalni kvocijent (EQ)

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Socijalni kvocijent (SQ)

Kvocijent prevazilaženja nevolja (AQ)

Kvocijent inteligencije (IQ) je mjera vašeg nivoa razumijevanja. Potreban vam je IQ za rješavanje matematike, pamćenje stvari i prisjećanje lekcija.

Emocionalni kvocijent (EQ) je mjera vaše sposobnosti da budete u miru s drugima, da budete odgovorni, pošteni, poštujete granice, budete skromni, iskreni i pažljivi.

Socijalni kvocijent (SQ) je mjera vaše sposobnosti da izgradite mrežu prijatelja i održite je tokom dugog vremenskog perioda.

Ljudi koji imaju viši EQ i SQ postižu veći uspjeh u životu od onih s visokim IQ-om, ali niskim EQ-om i SQ-om.

Većina škola fokusira se na poboljšanje nivoa IQ-a, dok se EQ i SQ zanemaruju.

Čovjek s visokim IQ-om može biti zaposlen kod čovjeka s visokim EQ-om i SQ-om, iako on ima prosječan IQ.

Vaš EQ predstavlja vaš karakter, dok vaš SQ predstavlja vašu harizmu. Prepustite se navikama koje će poboljšati ova tri Q, posebno vaš EQ i SQ.

Sada, postoji i četvrta, nova paradigma:

Kvocijent prevazilaženja nevolja (AQ) je mjera vaše sposobnosti da prođete kroz teško razdoblje u životu i izađete iz njega bez gubljenja razuma.

Kada se suoči s nevoljama, AQ određuje ko će odustati, ko će napustiti svoju porodicu, a ko će razmišljati o samoubistvu.

Roditelji, molimo vas da svoju djecu upoznate s drugim područjima života, a ne samo s akademskim znanjima. Trebalo bi naučiti djecu da obožavaju fizički rad (nikada ne koristiti rad kao oblik kazne), sport i umjetnost.

Razvijte njihov IQ, kao i EQ, SQ i AQ. Trebali bi postati svestrana ljudska bića sposobna raditi i ne zavisiti od svojih roditelja.

Na kraju, ne pripremajte put za svoju djecu. Pripremite svoju djecu za put.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije