Objavljen izvještaj Savjeta Evrope: Rat protiv novinarstva u dijelovima Europe

U 2022. godini, otkako je Rusija pokrenula svoj agresorski rat protiv Ukrajine, najmanje 12 novinara i medijskih radnika je ubijeno, a 21 je ranjeno dok su obavljali svoje profesionalne dužnosti. Rat se dogodio u kontekstu kontinuirane degradacije slobode medija širom Evrope, sa značajnim povećanjem broja novinara u pritvoru, navodi se u godišnjem izvještaju partnerskih organizacija Platforme Savjeta Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Objavljen pod naslovom “Rat u Evropi i borba za pravo na izvještavanje”, izvještaj ispituje glavne prijetnje slobodi medija u Evropi i upućuje preporuke Savjetu Europe, Evropskoj uniji i njihovim državama članicama o radnjama potrebnim za poboljšanje situacije. Tokom 2022. godine, platforma je objavila 289 upozorenja o ozbiljnim prijetnjama ili napadima na slobodu medija u 37 država, pri čemu su novinari ubijani, zatvarani, napadani, zakonski maltretirani i podvrgnuti klevetničkim kampanjama. Ovaj broj uključuje upozorenja koja se tiču Rusije, budući da su partnerske organizacije odlučile nastaviti pratiti stanje medijskih sloboda i napada na novinare u Rusiji, nakon njenog izbacivanja iz Savjeta Evrope u martu 2022. godine.

Pozdravljajući objavu izvještaja, glavna sekretarka Marija Pejčinović Burić rekla je: “Posljednjih godina bilježimo zabrinjavajući porast napada i prijetnji novinarima. Mnogi novinari pokazali su hrabrost, a drugi su platili životom za pravo izvještavanja nakon ruske agresije na Ukrajinu. Činjenica da mnogi od ovih napada prolaze nekažnjeno prijeti samim temeljima naših društava. Pozivam države članice da ovo pitanje shvate ozbiljno i u potpunosti poštuju i štite prava novinara, osiguraju njihovu sigurnost, zaštite njihove izvore i spriječe cenzuru i druge oblike uplitanja u njihov rad.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije