Bend “Deca iz vode” ponovo u Banjaluci: Naš zajednički cilj ja da muziku EKV-a održimo u životu

Bend “Deca iz vode” sviraće u subotu, 8. juna na terasi Doma omladine u Banja Luci, a organizator koncerta je Venturo. Gost koncerta biće Žika Todorović nekadašnji bubnjar EKV-a. Bend “Deca iz vode” njeguje i baštini vrednote legendarne grupe EKV, a banjalučka publika je već više puta imala priliku da ih čuje i svaki put je dobila potpuni užitak i odličnu svirku. O ovom projektu je za Buka magazin više rekao Aleksandar Šarčević, najveći krivac za osnivanje udruženja poštovalaca i ljubitelja benda ”Ekatarina Velika”, projekta simboličnog naziva ”Deca iz vode”.

“Sa ovim projektom smo krenuli u novembru 2015-te u Beogradu. Ideja o bendu koji bi svirao EKV i bio identičan originalnoj postavi mi se stalno vrzmala po glavi kada god bih gledao druge EKV tribute bendove koji su ranije postojali. Zanimljivo da ama baš nijedan nije bio kao i originalna postava EKV-a i meni je to smetalo kao velikom fanu. Tako da kada se ukazala prilika da upoznam dobre muzičare koji to dobro sviraju i vole te pesme, kao i devojku koja odlično svira klavijature, bend je oformljen 2015-te godine. Sama ideja oko “Dece iz vode” nastala je dve godine ranije kao veče sećanja na Milana Mladenovića sa raznim muzičarima na bini. Ceo projekat je odmah dobio naziv “Deca iz vode” a uključivanjem i ostalih umetnika i kreativaca i dodavanjem multimedijalnog programa uz sam koncert oformljeno je udruženje sa ciljem reafirmacije stvaralaštva Milana Mladenovića i grupe EKV putem javnih manifestacija i na druge načine”, kazao je Šarčević.

On je dodao da je u mladosti bio veliki fan Ekatarine Velike, te da je vjerno pratio njihovu muzičku karijeru.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Kako sam mlađi desetak godina od originalnih članova EKV-a, bio sam fan koji je išao na koncerte, kupovao ploče i pratio njihovu karijeru. Devedesetih godina sam počeo da radim na radiju i kao DJ pa sam često puštao pesme EKV-a u programu. Lično nisam poznavao nijednog originalnog člana. Preranim odlaskom Milana i ostalih članova nastala je praznina na domaćoj rok sceni koju do sada niko nije popunio, i meni je falilo da te pesme i dalje čujem uživo s vremena na vreme. Kako sam bio DJ i rok novinar a kasnije i organizator koncerta i drugih programa po klubovima i kulturnim centrim, rešio sam da napravim jedan program oko EKV-a i tako dam svoj doprinos očuvanju sećanja na opus koji je ostao iza Milana, Magi i Bojana za koji smatram da je sam vrh kvaliteta i kreativnosti u domenu rok muzike sa ex-Yu prostora”, istakao je Šarčević.

On je dodao da će ove jeseni biti trideset godina od kad je preminuo Milan Mladenović, te da je u planu da se organzuje veći broj koncerta po gradovima u cijeloj ex-Yu.

“Uz koncertne nastupe biće tu i drugi prateći program kao što su: tribine, video projekcije, akustični nastupi, promocije knjiga i sličnu. Tu će nam biti gosti nekadašnji članovi EKV-a Žika Todorović, Tanja Jovicević, Bole Stanojević, Ivan Ranković kao i drugi muzičari i umetnici koji su sarađivali sa Milanom i EKV-om”, pojasnio je Šarčević.

Najmlađi član, vokal i gitarista benda “Deca iz vode”, Aleksa Vučković kazao je nekoliko riječi o svom radu na ovom projektu.

“Sjajan je osećaj biti deo ove ekipe. Svi smo tu sa zajedničkim ciljem, a to je da muziku EKV-a održavamo u životu, podsetimo starije generacije kako je to nekada bilo i učimo nove kako je to sada kada je EKV postao kulturno nasleđe ovih prostora”, naglasio je Aleksa.

Ovaj mladi muzičar prije sviranja u “Deci iz vode” bio je frontmen benda LIFT sa kojim je imao zapažene nastupe i uspjehe. Aleksa je istakao da je trenutno u završnoj fazi formiranja novog autorskog projekta.

“I pored velike ljubavi prema EKV-u i članstvu u Deci iz vode, autorski rad mi je jako važan. Ne krijem da imam velike ambicije. Trudim se da ostanem prizeman i da radim na sebi. To donosi uspeh”, pojasnio je Aleksa.

O nastupu i angažovanju u drupi “Deca iz vode” razgovarali smo i za Lunom Škopelja, klavijaturisticom ovog benda koja je, naravno, i velika zaljubljenica u muzički opus EKV-a.

“Mi smo se oko ideje ovog projekta okupili kao najveći fanovi Ekatarine, kao zaljubljenici u njihovu muziku i priču, i neizmerno mi je drago što to, pored publike, prepoznaju i saradnici i prijatelji EKV-a. Za muzičare nije neobično da ti određeni muzički repertoar posle dužeg vremena sviranja dosadi; ali nama se sa repertoarom Ekatarine dešava obratno, vremenom neprestano produbljujemo uvide u pesme, melodije, ideje. Jedna sam od onih kojima pažnju gotovo uvek odvlači muzika naspram teksta, a kada se desi da me ponese tekst, smatram da su Milanove pesme nepresušni izvor novih tumačenja i slika. Mislim da je i sam pričao da ih je na taj način i pisao, da svakome da prostora da izrežira svoj film po njegovim rečima”, kazala je Luna.

Ona je pojasnila i na koji način doživjava sviranje Margite Stefanović, muzičke umjetnice bez čijeg instrumenta ne bi bilo moguće zamisliti zvuk EKV-a.

“Margita je u jednom intervjuu rekla kako ona ne voli puno da svira, te da je u muzičkoj školi postojala podela između nje i jazz pijaniste Vlajka Lalića gde će on da svira te deonice u kojima se puno svira, dok će Magi uvek biti iza. Ja bih na to dodala priču jednog profesora sa Berklija koji nam je pričao kako je čitavog života učio da proizvodi što više tonova, a kako je tek u zrelijim godinama počeo da traži one prave. Tako nekako doživljavam ono čemu je Margita stremila kada je u pitanju njeno delovanje u rok bendovima – naspram mogućnosti da prikazuje svu svoju virtuoznost kao jedna od naših najtalentivanijih klasičnih pijanista – ona se usmerila na umerenost, biranju pravih tonova, na pažljiv izbor boja i teksture zvuka. Te neke dimenzije su i meni bliže i interesantnije kada je u pitanju sviranje klavijatura i sintisajzera, i osećam se kao mi je Margita bila nekakva mentorka svega toga – možda ne od nje lično, ali kroz njenu muzičku zaostavštinu sam naučila mnogo, mnogo toga”, pojasnila je Luna.

Osim angažovanosti u bendu “Deca iz vode” Luna je angažovana na još nekoliko muzičkih projekata, koji se žanrovski razlikuju.

“Volim da kažem kako su me roditelji vaspitali da je dobar muzičar onaj koji ume da se snadje u svakom muzičkom žanru, i tako mi je uvek bilo zabavno da sviram nove pesme i razne nove muzike. Trenutno sam aktivna u grupi Babe, sviram sa kantautorom Nikom Nikolićem kako u duo varijanti tako i u njegovom bendu, i u eksperimentalnoj jazz grupi pod nazivom Hashima. A pored toga, posebno bih naglasila da sam jako ponosna na albumu koji smo sveže izdali sa projektom “Bones in Butter” pod nazivom “Cosmopolis”. To je autorski projekat Milutina Kraševića, a moja uloga u tom bendu je osmišljavanje vokalnih aranžmana i izvodjenje tih nekih kompleksnijih ideja pratećih vokala. Tu pored mene u bendu su i moj tata Dejan Škopelja za bas gitarom, poslednji bubnjar EKV-a Marko Milivojević koji je odsvirao bubnjeve na dosta stvari dok je u nekima bio zadužem za miks i mastering, bubnjar i perkusionista Feđa Frenklin, Srđan Popov koji je zadužen za miks i master; a tu se smenjuju i gitaristi Pavle Popov, Todor Živković i Stefan Aćimović. Dakle, velika ekipa sjajnih muzičara okupljenih oko raznolikih muzičkih ideja koje vuku inspiraciju iz raznih svima nama poznatih i dragih bendova, i svima kojima sam puštala naše stvari su se one prilično dopale, tako da, poslušajte nas i vi!”, rekla je Luna.

Luna treutno svira i u legendarnom bendu “Babe” u kojoj njen otac Dejan Škopelja svira bas gitaru.

“U bendu Babe smo sjajni Stefan Aćimović, poslušajte njegov autorski bend “Dram!” i ja dosta mlađi od ostatka ekipe, oboje smo ušli u bend kao totalni klinci i naučili mnogo toga kako o muzici tako i o poslu od matorana. Meni je to posebna priča i naravno zato što je to bend mog oca, jedan deo njegove zaostavštine koji mogu da doživim iz prve ruke. Ljudi mnogo vole ovaj bend, i svi samostalni koncerti uvek budu rasprodati, a energija na svakom koncertu je do plafona! Poslednji koncert smo imali u Aprilu u Beogradu, a vi možete poslušati i pogledati zapis čitavog tog koncerta na YouTube kanalu “Mudrac TV”, koji vodi jedan sjajan dečko mlađe generacije koji neumorno hara po koncertima sa snimateljskom opremom i stvara zapise i ovog našeg muzičkog vremena. Na njegovom kanalu možete naći i nekoliko koncerata Dece iz Vode. Mislim da sam zadala već previše domaćih zadataka, pa ko voli nek’ izvoli”, kazala je mlada umjetnica na kraju razgovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije