DNK nalaz oslobodio čovjeka koji je 37 godina proveo iza rešetaka

Nakon što je čovjek nepravedno proveo 37 godina u zatvoru zbog silovanja i ubojstva, Gradsko vijeće Tampe, Florida, jednoglasno je izglasalo odobrenje nagodbe od 14 miliona dolara u saveznoj tužbi, piše CNN.

Robert DuBoise, koji je u avgustu 1983. godine osuđen za silovanje i ubistvo 19-godišnje Barbare Grams u Tampa Heightsu, oslobođen je u septembru 2020. godine, nakon što je DNK dokazima utvrđeno da nije počinio zločine.

To ga je učinilo 30. osobom koja je oslobođena smrtne kazne na Floridi, zahvaljujući Projektu nevinosti, koji je pomogao u DuBoiseovom slučaju.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Tužan sam zbog porodica koje su toliko dugo čekale da dobiju pravi epilog”, rekao je DuBoise za CNN nakon oslobađanja. “Proveo sam 37 godina u zatvoru zbog zločina za koji sam bio potpuno nevin. To se događa kada se policija usredotoči na krivu osobu, izmišlja dokaze koji odgovaraju njihovoj teoriji i ne istražuje kako bi pronašla istinu. Životi su uništeni, a zajednice manje sigurne.”

DNK uzorci takođe su naveli istražitelje da povežu ubistvo Barbare Grams sa dvojicom osuđenih prijestupnika, Amosom Robinsonom i Abronom Scottom, koji su već služili doživotnu kaznu u zatvoru na Floridi zbog ubistva koje su počinili u okrugu Pinellas iste godine.

U izjavi, gradonačelnica Tampe Jane Castor rekla je: “Vjerodostojnost našeg sistema kaznenog pravosuđa zahtijeva tačnost i poštivanje najviših istražnih standarda. Današnja policijska uprava Tampe je svjetlosnim godinama ispred onoga što smo bili prije četiri decenije u tehnologiji i obuci. Nadamo se da će ova nagodba pomoći gospodinu DuBoiseu u njegovom ozdravljenju.”

U vrijeme suđenja DuBoiseu nije bilo nikakvih fizičkih ili posrednih dokaza koji bi DuBoisea povezivali s napadom, prema Projektu nevinosti s Floride.

Prije osude prevezen je u zatvor okruga Hillsborough. Doušnik iz zatvora koji je razgovarao s DuBoiseom kasnije je lažno svjedočio da je DuBoise priznao zločin tokom boravka u zatvoru, saopštila je organizacija.

“Prepoznajemo duboke i trajne posljedice ovog slučaja, posebno na g. DuBoisea gotovo četiri decenije kasnije”, rekao je šef policije Tampe Lee Bercaw u izjavi. “Napredak u obuci i tehnologiji značajno je poboljšao kapacitet policije Tampe za provođenje istraga, osiguravajući veću tačnost i pravilan postupak za sve.”

Nagodba će se isplaćivati ​​tokom tri godine, s početnom uplatom od 9 miliona dolara u roku od trideset dana od izvršenja nagodbe, nakon čega slijedi rata od 3 miliona dolara sljedeće godine i posljednja 2 miliona dolara 2026. godine.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije