Kako je Putin izgubio: Munjevita obavještajna operacija kojom je predsjednica Maia osujetila puč!

Foto: Anadolija

Mala je to zemlja, siromašna, koja je u lipnju prošle godine dobila kandidatski status za EU. Realnost te zemlje je polarizacija stanovništva na proruski i prozapadni tabor. Kremlj je odlučio zaustaviti iskakanje još jedne bivše kolonije, pardon republike SSSR-a i u listopadu počinje plinski rat koji je doveo do 31,8% inflacije u prosincu (u siječnju ublažena na 27,3%). Proruske snage organizirale su prosvjede, ali vlada se održala zahvaljujući i pomoći EU. Krajem prošle godine počele su kolati informacije da proruske stranke kupuju zastupnice i zastupnike prozapadnih stranaka koje personificira predsjednica Maia Sandu, koja je u siječnju izazvala paniku u Moskvi kad je nagovijestila moguće približavanje NATO, piše Jutarnji list.

Zašto je to važno?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Frontalni napadi Rusije u Ukrajini nisu bili osobito uspješni, pa logika nalaže izvođenje bočnog manevra. Bjelarus/Bjelorusija – na čelu s nepokolebljivo proruskom vladom – i Moldova jedina su mjesta na kojima bi Rusija mogla pokrenuti takav manevar”, piše Antonia Colibasanu u Geopolitical Futures. Odluka je bila donesena, kreće se u destabilizaciju vlade u Chișinău. Moldova pravodobno dobiva informacije o ruskim planovima koje Ukrajina obznanjuje kako bi djelovala na Zapad da ne posustane u pomoći. Predsjednica Sandu istog dana, 10. veljače, dogovara ostavku premijerke: Natalia Gavrilița se upravo vratila sa sastanaka iz Bruxellesa. Novi je premijer Dorin Recean, predsjedničin savjetnik za sigurnost, vlada prelazi u krizni mod rada, zastupnička skupina vladajuće stranke se poziva na jedinstvo zbog prijetnje sigurnosti pa ako je bilo sklonih stati uz proruske snage sada se povlače. Recean je u parlamentu izglasan 16. veljače, sačuvan je kontinutet vlade. Reakcija je bila toliko munjevita da je proruska strana ostala iznenađena i prosvjede, neuspješne, organizirala tek 20. veljače.

Što je šira slika?

Ruski predsjednik Vladimir Putin 21. veljače poništava dekret iz 2012. koji je Moskvu obvezao na mirno rješavanje granične krize u Pridnjestrovlju. “Drugim riječima, Pridnjestrovlje je europska regija u kojoj Rusija ima građane koje treba štititi i vojne efektive koji ih već štite”, tumači gospođa Colibasanu. Sada je to akt gubitnika jer bi otvaranje nove bojišnice za Rusiju bila logistička noćna mora, a logistika im je jedna u nizu slabosti pokazanih u agresiji na Ukrajinu. I zato su proglasili da Ukrajina priprema teroristički napad na Pridnjestrovlje koji je “uspješno odbijen”.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije