Podrška Povorci iz vlasti: “BiH počiva na toleranciji i raznolikosti. Ovo je naša borba”

Foto: Buka

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH danas je podržao BH Povorku ponosa u Sarajevu, svojim učešćem u šetnji.

Komentarišući slogan Povorke “Volim da se ne bojim”, Forto je rekao da nada da će prestati da se boje što skorije, ne samo LGBT osobe, nego i “svi mi koji jesmo za raznolikost, koji jesmo za ono na čemu počiva bh. društvo, a to su tolerancija i raznolikost.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“BiH počiva na toleranciji, raznolikosti i ovo je naša borba. Ako to ne održimo, nećemo održati ništa drugo, zato čim prije to bolje”,  kazao je Forto za Buku, dodajući da mu se čini da unazad pet godina ima napretka, te da je “svake godine sve manje mržnje”.

Predsjedavajući Parlamenta FBiH, Dragan Mioković, takođe je danas bio uz LGBTIQ populaciju.

“Danas je civilizacijska obaveza biti uz one koji ‘vole da se ne boje’. To što sam danas ovdje ne smatram ničim drugim nego civilizacijskom potrebom da se da podrška tim ljudima. Oni se boje diskriminacije, boje se guranja u drugi plan i boje se, zašto to ne reći, većinski homofobnog društva ovdje u BiH, koje ih izlaže raznim iskušenjima, uključujući i fizičko ugrožavanje”,  kazao je Mioković za Buku.

Miokovića, koji se nalazi na čelu zakonodavne vlasti Federacije BiH, pitali smo kada će LGBT osobe dobiti pravo na istospolna partnerstva.

“U toku sam sa dosadašnjom procedurom, što se tiče legalizacije istospolne zajednice prošla je javna rasprava davno, ima više godina od tada. Jedna od tema skorog sastanka sa federalnim ministrom pravde će biti upravo ova tema. Kad dobijem odgovore s njegove strane, vrlo rado ću ih prenijeti vama”, kazao je Mioković.

Obzirom da transrodne osobe nemaju nikakva prava u BiH, Predsjedavajućeg Parlamenta FBiH smo pitali kada će se to promijeniti?

“Ono što je u nadležnosti Doma kojim predsjedavam, sve će biti najtransparentnije i najbrže moguče realizovano, ali zakoni moraju doći iz Vlade”,  kazao je Mioković.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije