Izabrana prva Miss umjetne inteligencije

Kenza Laylie, kompjuterski generisana marokanska influenserica, postala je dobitnica Fanvue World AI Creator Awards. Tim koji stoji iza nje pobijedio je u konkurenciji od 1500 drugih kompjuterski generisanih kandidatkinja i osvojili su nagradu od 13.000 dolara, piše Daily Mail.

Žiri je bio impresioniran naprednom tehnologijom koja stoji iza Kenze, kao i njenom uvjerljivom “osobnošću.”

“Ono što smo htjeli ocijeniti bila je tehnologija iza AI influenserica. To znači, na primjer, dosljednost u objavama i fotografijama”, kazala je Sofia Novales, članica žirija, te dodala da ju je posebno impresioniralo to što je Kenza odudarala od tipičnog standarda ljepote.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Iz iskustva znam da je jako teško stvoriti nešto što nije standardno lijepo i savršeno kao ostalo”, kazala je.

Primajući nagradu, kreator Kenze je izjavio: “Pobjeda na izboru za Miss AI još me više motiviše da nastavim svoj rad na unapređenju AI tehnologije.”

Kenzu na Instagramu prati više od 194 hiljade ljudi. Uz pomoć umjetne inteligencije Kenza govori sedam različitih jezika. Njen kreator je napravio i video u kojem Kenza zahvaljuje na tituli Miss AI.

“Čast mi je biti okrunjena za Miss AI. Od srca zahvaljujem svojim nevjerovatnim pratiocima na podršci i cijenjenim članovima žirija na ovoj nevjerovatnoj prilici. Uzbuđena sam što predstavljam AI kreatore, svoju zemlju Maroko, arapski svijet i promovišem pozitivan uticaj tehnologije na našu budućnost”, kaže pobjednica.

“Ovo putovanje bilo je dokaz snage inovacija, saradnje i podizanja standarda za oblikovanje naše budućnosti”, zaključila je ona.

Na drugom mjestu bila je Lalina, AI influenserica koju prati 118.000 pratilaca.

Na trećem mjestu je Portugalka Olivia C, koja se predstavlja kao AI travel influenserica.

Fanvue World AI Creator Awards pokrenut je s ciljem stvaranja prvog izbora ljepote za “industriju AI influensera.” Učesnice su ocjenjivane na osnovu realističnog izgleda i tehnološke sposobnosti, kao i uticaja na društvenim mrežama.

Will Monange, suosnivač Fanvue World AI Creator Awardsa, kaže: “Velike čestitke Kenzi i svim ostalima koji su se prijavili. Globalni interes za ovaj izbor bio je nevjerovatan. Koncept je stavio kreatore umjetne inteligencije u središte pažnje kao nikad prije i stvarno smo uzbuđeni zbog budućnosti ovog izbora.”

Dok se ideja o takmičenju za AI influensere sada može činiti čudnom, oni koji stoje iza ovog izbora vjeruju da će to prerasti u golemu industriju. Neki od najboljih AI influensera, poput Aitane Lopez, već naplaćuju velikim brendovima do 1000 dolara po objavi.

Zbog fleksibilnosti, brzine i niskog honorara, AI influenseri bi mogli postati ozbiljna opcija kompanijama koje žele promovisati svoje proizvode, smatra Sofia Novales. Međutim, smatra da AI influenseri neće u potpunosti zamijeniti stvarne ljude, ali će postati čest izbor.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije