PODIGLI TENZIJE: Američka ambasada reagovala povodom defilea kadeta Vojske Srbije u Prijedoru

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se povodom defilea kadeta Vojske Srbije u Prijedoru.

Iz Američke ambasade su istakli da građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju počast svim nevinim žrtvama prošlih ratova.

– To uključuje žrtve užasnih zločina i masakra, koje su počinile snage Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i nacista nakon ofanzive partizana na Kozaru 1942. godine, kao i žrtve genocida počinjenog u Srebrenici i oko nje od elemenata Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine – navodi se u saopštenju Ambasade.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Napomenju da svi imaju obavezu da priznaju istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kao i da odaju počast žrtvama. Dodaju da se to posebno odnosi na bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale zvaničnike, na svim nivoima vlasti.

– Nažalost, neki zvaničnici Vlade RS odlučili su da instrumentaliziraju posjetu srbijanskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula, kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili narod u BiH. Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom iste sedmice obilježavanja genocida u Srebrenici, bile su neodgovorne i potkopavaju napore da se promoviše pomirenje – navode iz Ambasade

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije