Ko je najmlađi igrač koji je ikada zabio go na EP, Mesi ga kupao kao bebu, a “vrijedi” milijardu eura

Lamine Yamal je u utorak postao najmlađi igrač koji je ikada zabio na Evropskom prvenstvu u fudbalu kada je zabio fantastičan go protiv Francuske u polufinalnoj utakmici.

Ovaj 16-godišnji Yamal pogodio je protivnički go u 21. minuti utakmice, zapanjujućim udarcem pored francuskog golmana Mikea Maignana u gornji lijevi ugao s unutrašnje strane stative.

Yamal ima samo 16 godina i 362 dana. Prethodni najmlađi strijelac bio je švajcarski igrač Johan Vonlanthen (18 godina, 141 dan), takođe protiv Francuske, na Euru 2004. Yamal je takođe najmlađi igrač ikada koji je zabio go na velikom turniru, prestigavši ​​Peléa iz 1958. godine (17 godina i 239 dana star).

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ranije na EP 2024, Yamal je postao prvi tinejdžer koji je upisao asistenciju na Euru. Sada ima do tri asistencije, što ga čini jedinim tinejdžerom u istoriji turnira koji je zabilježio tri asistencije. On je takođe jedan od dvojice tinejdžera u evidenciji (od 1980.) koji su zabilježili više asistencija u nokaut fazi Eura — Turčin Arda Güler je drugi.

Ko je Lamine Yamal? 

Yamal je zvijezda u usponu u svijetu fudbala nakon proboja na klupskom nivou u sezoni 2023-24. Hvaljen je zbog svoje svoje tehnike, produktivnosti i estetike.

Yamal ima tek 16 godina, ali će 13. jula napuniti 17. Rođen je 2007. godine.

 Rođen u Kataloniji. Otac mu je Marokanac, a majka Ekvatogvinejka.

Yamalov klub je FC Barcelona u Španiji, jedan od najslavnijih timova u povijesti nogometa. Imao je sedam godina kada se njegova porodica preselila u Barcelonu, gdje se na kraju pridružio omladinskoj školi ovog kluba.

Yamal igra kao desno krilo i za Barcelonu i za špansku reprezentaciju. 

Sa 16 godina već ima ugovor sa otkupnom klauzulom u vrijednosti od milijardu dolara. 

Messijeve fotografije s bebom Lamine Yamal postale viralne

Kad je prije gotovo 17 godina Joan Monfort fotografisao Lionela Messija s bebom za dobrotvorni kalendar, znao je da će dugokosi mladić uspjeti u fudbalu. Nije mogao ni zamisliti da će to isto uspjeti i beba.

Beba na fotografijama – koje su postale viralne – bio je niko drugi do Lamine Yamal.

Davno zaboravljena fotografija iz 2007. ponovno je osvanula nakon što ju je Yamalov otac prošle sedmice objavio na Instagramu uz tekst: “Početak dviju legendi”.

Monfort, koji radi kao slobodni fotograf za Associated Press i druge, rekao je da je fotografija nastala u svlačionici za posjetioce na Barceloninom Camp Nouu u jesen 2007. godine, kada je Lamine Yamal imao samo nekoliko mjeseci.

Igrači Barcelone pozirali su s djecom i njihovim porodicama za kalendar u sklopu godišnje humanitarne akcije lokalnih novina Diario Sport i Unicefa. Monfort je bio zadužen za snimanja – a slučajno je Messi bio u paru s porodicom Lamine Yamal. Na jednoj od fotografija pored Messija i bebe nalazi se njegova majka, koja je iz Ekvatorijalne Gvineje.

“Kalendar smo napravili uz pomoć Unicefa”, rekao je Monfort. “Tako je Unicef ​​organizirao tombolu u četvrti Roca Fonda u Mataróu gdje je živjela Lamineova obitelj. Prijavili su se za nagradnu igru ​​kako bi se slikali na Camp Nou s igračem Barce. I osvojili su tombolu.”

To nije bio lak zadatak, prisjetio se, uglavnom zato što Messi nije bio siguran kako komunicirati s bebom, koja je bila u plastičnoj kadi za snimanje. “Messi je prilično introvertiran tip, sramežljiv je”, rekao je Monfort. “Izlazio je iz svlačionice i odjednom se nađe u drugoj svlačionici s plastičnom kadom punom vode i bebom u njoj. Bilo je komplikovano. U početku nije ni znao kako da ga drži.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije