Ko je Darja Trepova, optužena za ubistvo ruskog blogera Vladlena Tatarskog?

Pritvaranje Darye Trepove zbog ubistva ruskog proratnog blogera Vladlena Tatarskog potaklo je pitanja o porijeklu i političkoj pozadini ove mlade žene.

Ruski mediji izvještavaju da je Trepova, 26, predala Tatarskom kipić za koji se vjeruje da je sadržao eksploziv koji ga je ubio. Kasnije, u videu koji je objavilo rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, vidi se kako priznaje da je donijela kipić u kafić u kojem se dogodila eksplozija.

No, njen iskaz najvjerovatnije je dobijen pod prisilom, a ona ne kaže da li je znala za eksploziv.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ruski zvaničnici tvrde da je ubistvo planirano i organizovano s teritorije Ukrajine, a da je osumnjičena pristalica Antikorupcijske fondacije, koju vodi zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.

Međutim, prijatelji i porodica kažu da, iako je bila antiratna aktivistica – navodno je bila uhapšena na protestu na početku rata – njeni stavovi nisu bili radikalni i nije bila sposobna za ubistvo.

Njen suprug Dmitry Rylov sugeriše da je možda prevarena.

Šta znamo o Darji Trepovoj?

Jedan poznanik rekao je za BBC da je išla u školu u gradu Puškinu u blizini Sankt Peterburga, dodajući da se “tada nije činilo da ima političke stavove”.

Drugi izvori kažu da se kasnije upisala na Državni univerzitet u Sankt Peterburgu, iako nije jasno na koji fakultet, a vjeruje se da nije završila studij.

Prema riječima druge prijateljice, dugo je radila u trgovini vintage odjeće u gradu, ali je prije mjesec dana napustila posao kako bi se preselila u Moskvu.

Nije jasno koliko je dugo u braku s Rylovom.

U intervjuu za telegram kanal Agentstvo, prijatelji Trepove rekli su da je njihov brak bio “šala” i da su zapravo samo prijatelji.

Neki izvještaji govore da su oboje uhapšeni na antiratnom skupu 24. februara prošle godine, na početku invazije na Ukrajinu.

Trepova je zadržana u pritvoru 10 dana, očito jer je ignorisala zahtjeve policije da se gomila raziđe.

Za Rylova se kaže da je član male marginalne opozicione skupine pod nazivom Libertarijanska stranka, koja je bila uključena u proteste. Partija je rekla da je emigrirao.

Takođe je za Telegram kanal SOTA rečeno da Trepova nije imala veze sa strankom i da je osudila ubistvo Tatarskog.

Neki izvještaji govore da se Rylov takođe traži u vezi s ubistvom.

Rekao je za SVTV News da ona nije mogla svojevoljno počiniti ubistvo. “Vjerujem da je moja žena prevarena”, rekao je.

“Da, istina je da niko od nas ne podržava rat u Ukrajini, ali smatramo da su takva djela nedopustiva.

“Siguran sam 100% da nikada ne bi pristala na ovako nešto da je znala za to.”

Izvještaji kažu da ruski istražitelji nisu isključili mogućnost da Trepova nije znala što je na kipiću.

Takođe, ruski mediji navode da se mlada žena dopisivala s Tatarskim – žrtvom eksplozije u kafiću – i da je bila na prethodnim događajima u kojima je on učestvovao.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije