Festival penisa godišnje posjeti 50 000 ljudi

Početkom aprila mnoštvo veseljaka okuplja se u gradu Kawasakiju, oko 30 minuta južno od Tokija, kako bi proslavili Kanamara Matsuri – zloglasni japanski festival penisa, čiji naziv otprilike znači Festival čeličnog falusa. Glavne svečanosti u Kanamara Matsuriju održavaju se prve nedjelje u aprilu od 1969. godine.

Na festivalu usredotočenom na polne organe i plodnost, učesnici nose ogromne kipove penisa, uživaju ​​u lizalicama u obliku penisa, kupuju svijeće u obliku penisa i oblače se kao penisi. Postoji naizgled beskonačan niz falusne robe!

“Nevjerovatno. Tako zabavno, tako jedinstveno, tako drugačije iskustvo,” rekao je za Euronews jedan australski turist koji je bio na ovogodišnjem okupljanju. “Tako je čudno doći iz Australije vidjeti ovako nešto, ali izgleda da se svi dobro zabavljaju.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U prošlosti se procjenjuje da se oko 50 000 ljudi iz cijelog svijeta godišnje okupljalo na festivalu, a posljednjih godina broj se smanjio zbog COVID-a. Osim što je vizualno jedinstven, festival je preuzeo pozitivnu poruku: podizanje svijesti o sigurnom seksu i prikupljanje profita od prodaje robe za financiranje istraživanja HIV-a. Posljednjih godina Japan bilježi porast stope spolno prenosivih bolesti poput sifilisa, s više od 50% više pacijenata liječenih od te bolesti 2022. nego 2021. godine. Događaj je takođe bio inkluzivan prostor za japansku LGBTQ zajednicu.

Istorijat  festivala

Tokom japanskog perioda Edo, od 1603. do 1867. godine, Kawasaki je bio poznat po noćnom životu, jer je bio popularno središte trgovine i trgovine. Gradsko svetište Kanayama, izgrađeno otprilike 698. godine n. e., ima kip čeličnog penisa i postalo je mjesto na kojem se seksualni radnici mole za zaštitu od spolno prenosivih infekcija, a drugi se mole za plodnost. Ova istorija, u kombinaciji s jednom posebnom lokalnom narodnom pričom, koja uključuje demona i čelični penis, dovela je do moderne verzije Kanamare Matsurija.

Nakon pandemije, festival je i dalje jak.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije