Davor Dragičević tužio MUP RS zbog kontinuirane diskriminacije

U Osnovnom sudu u Banjaluci danas je nastavljena glavna rasprava po tužbi Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, protiv Republike Srpske, a zbog višestruke, neposredne i kontinuirane diskriminacije, koja je učinjena neposredno putem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Danas su pozvani svjedoci Davora Dragičevića da daju svoje izjave.

Podsjećamo da su ranije sličnu tužbu podnijele i dvije članice naše grupe (Sofija Grmuša i Aleksandra Vranješ) i da su Osnovni sud u Banjaluci, a potom i Okružni sud u Banjaluci, utvrdili da je Republika Srpska, putem Ministarstva unutrašnjih poslova RS, učinila nesporednu, višestruku i kontinuiranu diskriminaciju na štetu naše dvije članice.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Davor Dragičević rekao je da diskriminacija od strane Ministarsta unutrašnjih poslova kontinuirano traje od dana otmice Davida Dragičevića.

“Kako prema meni i mojoj porodici, toj diskriminaciji izloženi su i svi članovi Pravde za Davida. Danas ćemo priložiti i novu diskrimaciju koju je MUP RS uputio meni za narušavanje javnog reda i mira i koja apsolutno nije u skladu sa zakonom. Tek kad zločinci budu uhapšeni ovome se može vidjeti kraj, rekao je Dragičević.

Dragan Tolimir, advokat, rekao je da dokazi koji su izloženi pokazuju da je cijelo vrijeme Davor Dragičević bio izložen progonu, maltretiranju i zlostavljanju na svaki mogući način.

“To je dovedeno dotle da je njemu praktično bilo nepodnošljivo u jednom trenutku i zbog opasnosti za život morao je da bježi. Na kraju on je doveden u situaciju da je postao grđanin 69 reda, zabranjeno mu je da se pojavi na nekom skupu i zabranjeno mu je da uđe u sud i to je klasičan primjer diskriminacije”, rekao je Tolimir. Dodaje da se očekuje da se zabrani takvo postupanje.

“Ovdje se traži da se zabrani takvo postupanje prema Davoru Dragičeviću da bi kasnije i drugi članovi grupe Pravda za Davida koji se nađu u toj situaciji mogli da koriste tu presudu da bi mogli da se zaštite”, poručuje Tolimir.

Napominje da ovdje nije primarna novčana satisfakcija, već je primarno da se zabrani daljnja diskriminacija.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije