Ruski diplomata “skvotira” u kontejneru ispred australijskog parlamenta

Ruski diplomat uselio se u kontejner u blizini australijskog parlamenta usljed spora oko mjesta na kojem Rusija želi izgraditi svoju novu ambasadu, piše BBC.

Usamljeni protest uslijedio je nakon prošlosedmične odluke Australije da raskine ugovor o najmu – odobrenom 2008. godine – navodeći razloge nacionalne sigurnosti.

Rusija kaže da će osporiti ovaj potez na Visokom sudu.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Australijski pr emijer kaže da diplomata ne predstavljao prijetnju – bio je “neki tip koji je stajao… na travi”.

Prilikom najave novih zakona usmjerenih na raskid najma, Anthony Albanese rekao je da su obavještajne agencije dale “vrlo jasne sigurnosne savjete”.

Planirana ambasada nalazila bi se samo 400 metara od parlamenta, za što stručnjaci kažu da predstavlja rizik od špijuniranja.

Postojeća ruska ambasada je malo dalje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je australijsku odluku kao još jedan primjer “rusofobne histerije koja sada traje u zemljama kolektivnog Zapada”.

Nejasno je na osnovu kojih će “ustavnih temelja” Rusija osporiti zakone, ali je tražila zabranu odgode bilo kakvih poteza za povrat lokacije dok se ne odluči o pravnom osporavanju.

U tužbi podnesenoj sudu, Rusija kaže da je već potrošila 8,2 miliona australskih dolara na izgradnju, koja je sporo napredovala.

U međuvremenu, federalna policija navodno nadzire čovjeka koji je ogradio blok zemlje, kažu lokalni mediji, ali ga ne može uhapsiti zbog njegovog diplomatskog imuniteta.

Gospodin Albanese rekao je da nije zabrinut zbog skvotera ili pravnog izazova.

“Rusija u zadnje vrijeme nije baš dobra u pravu”, rekao je.

“Ne očekujemo da je Rusija u poziciji govoriti o međunarodnom pravu s obzirom na to da ga tako dosljedno i tako drsko odbacuje svojom invazijom na Ukrajinu.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije