Evropska prijestolnica izglasala kontrolisanu prodaju kokaina

Opštinsko vijeće švajcarske prijestolnice Berna izglasalo je u četvrtak proširenje probne prodaje kanabisa na kokain. Međutim, droga neće biti odmah legalizovana bez dopuštenja savezne vlade.

Prijedlog, koji je podnijela stranka Alternativna ljevica, usvojen je s 43 glasa za i 18 protiv, izvijestila je u petak švajcarska novinska kuća SRF. Prijedlogu su se usprotivili desni centar i vjerski vijećnici, ali su ga podržali ljevičari i neki članovi Socijaldemokratske stranke lijevog centra.

Bern je prošle godine glasao za testiranje kontrolisane prodaje kanabisa, a federalna vlada mu je prošli mjesec dala dozvolu. Očekuje se da će prodaja kanabisa početi u Bernu ove jeseni, a već je počela u Baselu, Zürichu i Lausannei.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Napominjući da je savezna vlada pristala dopustiti prodaju kanabisa tek nakon značajnog pritiska iz više gradova, direktorica socijalnih pitanja u Bernu Franziska Teuscher rekla je da njen grad neće tjerati vladu da poduzima mjere u vezi s kokainom, te da je glasanje u četvrtak umjesto toga poslalo signal da će grad biti otvoren za ovu ideju u budućnosti.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije