Politička analitičarka ima nevjerovatnu teoriju o “paklenoj suboti”: “Ovo nije bio Prigožinov državni udar”

Foto: Anadolija

“Ovo nije Prigožinov državni udar”, smatra Velina Čakarova, politička analitičarka, koja je na Twitteru iznijela svoju teoriju o dešavanjima u Rusiji tokom vikenda. 

Početak Putinove predizborne kampanje

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Ovo je unutrašnji rat između Putinovog klana iz Sankt Peterburga i moskovskog klana Gerasimova i Šojgua. Ovo je početak Putinove predizborne kampanje za ponovni izbor 17. marta 2024. godine”, tvrdi Tchakarova.

“Njegov poslušnik Prigožin maskira državni udar kako bi Gerasimova i Šojgua okrivio za gubitak rata protiv Ukrajine. Prigožin uvijek može biti žrtveni jarac ako ne uspije, kao što se to događalo u prošlosti”, iznosi ona u kratkoj analizi nedavnih događaja u Rusiji, pojašnjavajući zamršene odnose između ruskog predsjednika Putina, Ministarstva obrane i Jevgenija Prigožina, lidera privatne vojne kompanije Wagner PMC.

“Kao što sam tvrdila od samog početka događaja, čini se da Prigožinovi postupci ne predstavljaju direktni državni udar protiv Putina. Umjesto toga, čini se da je njegov izazov pokušaj da se odupre prijetnji koju predstavlja Ministarstvo obrane, koje je spremno djelovati protiv Wagner PMC-a do 1. jula. Čini se da je Prigožinova ofanziva bila zasnovana na pretpostavci da će ga Putin podržati, što je svakako pogrešna procjena složenih međusobnih odnosa moći unutar Kremlja.”

Iako su se Prigožinove kritike Ministarstva obrane zaista poklopile s Putinovim interesima, tvrdi Tchakarova, čini se da je uplitanje u odnose između Sankt Peterburga i Moskve i javno zauzimanje stava protiv Ministarstva obrane, gurnulo Prigožina u neizvjestan položaj.

Gerasimov i Šoigu planirali prekinuti rat protiv Ukrajine

“Informacije koje je otkrio Pentagon Leaks, a koje sugerišu da su general Ministarstva obrane Gerasimov i ministar Shoigu planirali prekinuti rat protiv Ukrajine tokom Putinove kemoterapije, samo dodatno usložnjavaju ovu složenu mrežu lojalnosti i borbe za moć”, kaže Čakarova, dodajuću da se Prigožin pokazao korisnim domaćim instrumentom, omogućujući Putinu da krivicu za vojne neuspjehe prebaci na Ministarstvo obrane.

Ova inscenirana pobuna takođe je služila Putinu da razotkrije izdajnike u njegovim užim krugovima i ispita reakcije moskovske frakcije, tvrdi ona.

Ruske ambicije u Africi

Wagnerova mreža od približno 20.000-25.000 vojnika koji djeluju na izazovnim terenima Afrike daje Rusiji stratešku prednost u geopolitičkim i geoekonomskim ambicijama na kontinentu bogatom resursima, smatra Čakarova.

“Ako Prigožin preživi ovaj preokret, to će biti uglavnom zbog njegove vrijednosti u odnosu na sve veće interese Rusije u Africi.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije