Šta kažu poslodavci: Treba li uvesti neradnu nedjelju u BiH?

U Republici Srpskoj inicijativu za zabranu rada nedjeljom još krajem 2018. godine pokrenuo je Sindikat trgovine, turizma i ugostiteljstva RS.

Prije ove inicijative Sindikat je radio anketa među trgovcima, sindikalcima i radnicima i ona je pokazala da čak 95 odsto ispitanika, smatra da nedjeljom trgovine treba da budu zatvorene.

Ova inicijativa je usvojena u pojedinim lokalnim zajednicama poput pojedinim Bijeljine, Mrkonjić Grada i nekih manjih i nekim drugim manjim opštinama.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Neka druga mjesta poput Gradiške, Laktaša, Doboja, Prijedora, Sokoca prihvatile su prajksu rada nedjeljom do 13 časova.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske
Saša Trivić smatra da je potrebno prepustiti tržištu da odredi koji dan u
sedmici će biti neradni za koje poslove, te da lokalne i republičke vlasti ne
treba da se miješaju u to. “S jedne strane, svako smanjenje radnog vremena
podrazumijeva i smanjenje broja radnika, ali s obzirom na nedostatak radnika možda
to na kraju ispadne kako treba. S druge strane, nije dobro izbaciti bilo koga
iz radnog procesa, te nekome zabraniti rad, a nekom dozvoliti”, rekao je Trivić
Srni.

On je upitao  i zašto
bi pekari, policajci, ugostitelji nedjeljom radili, a drugi ne.

“Suština je u tome da radnici moraju imati dovoljan broj
slobodnih dana u mjesecu te da nije toliko bitno da li je to nedjelja ili neki
drugi dan”, smatra Trivić dodajući da je bolje rješenje da radnici koji rade
nedjeljom budu bolje plaćeni za taj rad.

Ipak Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, krenuo je opet sa aktivnostima koje za cilj imaju zabranu rada nedjeljom.

Potvrdio je to u aprilu predsjednik Sindikata, Goran Savanović: “Neradna nedelja. Četvrta je godina kako smo krenuli u tu inicijativu, a rezultat je polovičan. Hrvatska je treći put donijela odluku da je nedjelja neradni dan. Vidjećemo kako će se to ispoštovati. U Crnoj Gori se poštuje. I u Srbiji se priča o neradnoj nedjelji, ali to teško ide. I kod nas je tako, a zbog pritiska trgovačkih lobijakoji su se uvukli pod kožu političkim strankama i ne dozvoljavaju da se nedjelja proglasi neradnim danom. Mi nismo odustali. Ja sam u nedavnom razgovoru sa novim ministrom trgovine i turizma Republike Srpske nagovijestio da ćemo u toku ove godine pokušati i preko Saveza opština i gradova da aktiviramo inicijativu, da vidimo ko će to donijeti, a ko ne, kao i da ćemo pokrenuti izmjenu zakona o trgovini u kome će bit regulisan rad, odnosno nerad nedjeljom. Kada može 80 posto Evrope da ne radi nedjeljom, onda može i Republika Srpska”.

Savanović je ranije za BUKU vezano za regulisanje rada nedjeljom rekao da je Sindikat otvoren za dvije opcije- ukoliko ne bude moguća stopostotna zabrana rada nedjeljom, onda će tražiti da se ograniči broj nedjelja u kojima radnik može da radi, na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju taj rad treba biti plaćen bar 250 posto. Kao primjer navodi Sloveniju, gdje ukoliko je riječ o 17 sedmica rada, rad je plaćen 250 posto, a ako se radi 18-19 sedmica godišnje, onda su one plaćaju 500 posto. 

U tom pravcu će, vjeruje, moći izvući pobjedu nad poslodavcima koji sve češće, uslijed nedostatka kvalitetne radne snage, samoinicijativno skraćuju radno vrijeme nedjeljom.

Na pitanje kako je sada plaćen rad nedjeljom, Savanović pojašnjava da je plaćen kao sasvim običan radni dan, s tim da radnici kao slobodan dan koriste neki drugi u toku sedmice, ali biti slobodan u nedjelju ili srijedu jednostavno nije isto.  

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije