Meteorolog Haris Babić za BUKU o tome kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Meteorolog Haris Babić kaže da su već sinoć dijelovi Italije, Slovenije i Hrvatske pogođeni olujnim ćelijama i burnim meteorološkim vremenom sa jačim udarima vjetra, kišom, ledom, a do kraja dana i u noći na utorak i u BiH očekujemo pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom a zbog nestabilne atmosfere postoji mogućnost i nevremena.

“Kišu i pljuskove očekujemo onda svakako i tokom sutrašnjeg dana kada će doći do priliva hladnijeg zraka uz temperature zraka i do 15°C niže u odnosu na današnji dan. Zbog hlađenja zračne mase i smanjenja potencijalne energije u atmosferi, sutra se smanjuju šanse za pojavu nevremena tj. stabilizuje se situacija po pitanju toga”, rekao je za BUKU Babić.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodao je da će se ova promjena najmanje osjetiti u Hercegovini i padavinski i temperaturno gledano. Ipak i dole očekujemo da će doći do pada temperature.

“Nastavak sedmice nam donosi povoljnije stabilnije te sunčanije vrijeme. Temperature će ponovo porasti i doći i do oko 30-ak stepeni Celzija, ali to je svakako ugodnije i bez velikih vrućina tako da sa ovim današnjim utorkom završavamo sa velikim julskim vrućinama. Treba istaći da ćemo sa ovim prodorom hladnijeg zraka imati i dosta svježa pa i prohladna jutra tokom četvrtka petka što će nas u tom kontekstu prebaciti u iz ovog vrućeg ljetnog u jesenji ambijent . Tako u predjelu centralne Bosne očekujemo i jednoznamenkaste minimalne vrijednosti temperatura zraka. Za vikend raste mogućnost za pojavu ponovo gdjegod kakvog lokalnog pljuska, dakle malo nestabilnije vrijeme, ali ne previše te će svakako biti i dosta suhih perioda”, dodaje.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije