Odbijen veto Kluba Bošnjaka na kriminalizaciju klevete u RS!

Veto koji je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim se kriminalizuje kleveta je odbijen.

Pet delegata Bošnjaka je bilo protiv zakona u ovakvoj formi, dok je u Klubu Srba troje bilo suzdržano, a svi ostali su bili protiv apelacije kluba Bošnjaka. 

O ovom predmetu će sutra u 11 sati raspravljati i donijeti odluku Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ukoliko na sutrašnjoj sjednici po ovom pitanju nešto promijeni na potezu je Ustavni sud RS.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Prije početka sjednice NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon.

Inače sam nacrt zakona je i prije usvajanja u NSRS, a i nakon usvajanja kritikovan od strane novinara, domaće, ali i međunarodne javnosti i organizacija.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije