Država u kojoj je predviđena smrtna za posjedovanje čak i malih količina narkotika

Singapur je danas pogubio 39-godišnjeg muškarca koji je osuđen za trgovinu heroinom. To je treće vješanje u ovom gradu-državi u nešto više od sedam dana, kažu vlasti.

Mohamed Shalleh Adul Latiff osuđen je na smrt zbog posjedovanja oko 55 g heroina “u svrhu trgovine” 2019. godine, piše Guardian.

Kazna mu je izvršena u četvrtak, saopšteno je iz Državnog ureda za droge.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema sudskim dokumentima, Mohamed Shalleh je prije hapšenja 2016. radio kao dostavljač. Tokom suđenja tvrdio je da je vjerovao da dostavlja krijumčarene cigarete za prijatelja kojem je dugovao novac.

Postao je 16. zatvorenik koji je osuđen na smrt otkako je vlada nastavila s pogubljenjima u martu 2022. nakon dvogodišnje pauze tokom pandemije Covid-19.

Pogubljenje – peto vješanje ove godine – dolazi manje od sedam dana nakon što je Singapur pogubio prvu ženu u gotovo 20 godina zbog trgovine drogom uprkos osudi aktivista za ljudska prava.

Saridewi Binte Djamani, 45-godišnji Singapurac, pogubljen je u petak zbog trgovine oko 30 grama heroina.

Muškarac, Mohd Aziz bin Hussain, 57, obješen je dva dana ranije zbog trgovine oko 50 grama heroina.

Ujedinjene nacije osudile su vješanja i pozvali Singapur da uvede moratorij na smrtnu kaznu.

Uprkos rastućem međunarodnom pritisku po tom pitanju, Singapur insistira na tome da je smrtna kazna učinkovito sredstvo odvraćanja od trgovine drogom.

Ovaj bogati finansijski centar ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu – trgovina više od 500 grama kanabisa ili više od 15 g heroina može rezultirati smrtnom kaznom.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije