Kantautor Marko Kelečević za BUKU: Muzika se danas više gleda nego što se sluša

Na ovogodišnjoj “56. Zaječarskoj Gitarijadi” s pravom se može zaključiti da su dominirali banjalučki muzičari. Osim što je bend Charna osvojio prvo mjesto, kantautor Marko Kelečević iz benda Saso Mange dobio je priznanje najboljeg vokala festivala.

Marko se već dugi niz godina bavi muzikom, po zanimanju je profesor filozofije i sociologije, te magistar politikologije, a radi i kao grafički dizajner. Muzičke korake je započeo sa samo pet godina, kada je kod svoga ujaka krenuo na časove klavira. Od srednje škole svira, kako kaže, isključivo gitaru, te komponuje i piše tekstove za svoje pjesme.

S Markom Kelečevićem novinar Buka magazina vodio je razgovor i saznao mnoge detalje o njegovoj muzičkoj karijeri i počecima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Svoj prvi singl “Idemo na more na jedan dan” Marko je objavio 2006. godinem, a nakon toga 2007. godine izlazi i njegov drugi singl “Gledam je, gleda me”. Nakon toga, 2010. godine upoznaje poznatog banjalučkog muzičara Momira Nikića i sa njim započinje saradnju na novim pjesmama, na kojim mu Nikić pomaže u aranžmanskom dijelu posla.

“Te godine izbacujem singl Paralelni svijet za koji sam snimio video spot u produkciji ATV-a. Kod Momira Nikića nastavljam da snimam nove pjesme, ali zbog ličnih razloga od 2010. do 2016. godine nisam radio ništa novo”, rekao je Marko na početku razgovora.


Nakon toga mladi muzičar okuplja bend “5rolej” sa kojim 2018. godine nastupa na “Banjalučkoj Gitarijadi” i “11. Demofestu”.

“Na Banjalučkoj Gitarijadi osvojili smo drugo mjesto, a na Demofestu nagradu za radiofoničnu pjesmu. Iste godine se pridružujem bendu “Neki plavi mjesec” sa kojim snimam dvije pjesme i video spota “Ljubiš mi se” i “Ploča na dobro”. 2019. godine nastupamo na Mostarskoj gitarijadi na Putu za jug. Primljeni smo i na Zaječarsku gitarijadu iste godine, ali zbog obaveza nismo bili u prilici da odemo. 2020. godne izbacujem singl i video spot za pjesmu “Kad se jutrom probudim”, koju je napisao Bojan Madžar. Tada već polako okupljam ekipu koja će se u sljedeće dvije godine izdefinisati i postati autorski bend. Ekipa pored mene je Damir Marjanović Šaba na bubnju, Aleksandar Vlajsavljević na bas gitari, Igor Stanković Čupo na solo i ritam gitari i Dušan Pokrajčić na saksofonu i klavijaturama”, pojasnio je sagovornik.

Nakon što je okupio odličnu ekipu, Marko je ove godine nastupio na “56. Zaječarskoj gitarijadi” sa bendom Saso Mange i osvojio nagradu najboljeg vokala festivala.

“Prijavio sam se grupom Saso Mange, ali smo dodali prefiks MK i Saso Mange zbog autorskog rada. Iskreno, nisam očekivao nagradu, ali mi je drago da sam je dobio. Nagrada ima još veću draž jer nosi ime po jednom od osnivača Zaječarske gitarijade i zaječarskom pjevaču Momčilu Moši Radenkoviću koji je preminuo 2021. godine i iste te godine je nagrada ustanovljena”, kazao je muzičar.

On ističe da je konkurencija na takmičarskom dijelu programa bila odlična.

“U dvije polufinalne noći bilo je deset bendova. Nismo imali priliku da čujemo sve bendove u četvrtak, ali oni koji su prošli i tri benda u petak su odlični. I finalna noć je bila odlična jer je bilo mladih bendova koji stvarno super sviraju. Moje impresije su pozitivne. U Zaječar smo putovali sa bendom Charna u istom kombiju. Devet osoba zajedno i jedno baš lijepo sjećanje i druženje. Samo druženje, zezancija i podrška jedni drugima je nešto nezaboravno i upravo je to ono što je obilježilo ovaj put i gitarijadu”, rekao je Marko.

Po njegovom mišljenju ovogodišnji pobjednik Zaječarske gitarijade grupa Charna je odličan bend koji je potpuno zasluženo osvojio nagradu za najbolji bend.

 
“To su momci koji dugo sviraju svoje autorske pjesme i zvuče odlično, bez zamjerke. Ima ih petorica u bendu i svako radi svoj posao perfektno. To je prepoznao i žiri na Zaječarskoj gitarijadi koji ih je zasluženo proglasio najboljim bendom. Mi smo nastupali s dvije funk-pop pjesme i prošli smo dalje. Bilo je tu bendova koji sviraju i klasični rok, punk i metal, pa takođe prošli dalje. Mislim da se ne traži isključivo jak i žestok zvuk. Prolazak u deset najboljih bendova  je izabrao žiri, a bilo je raznih muzičkih žanrova. Ne bi ni bilo smisla da par bendova svira isti žanr, draž je upravo u različitim žanrovima muzike”, pojasnio je sagovornik.  

Osim što piše tekstove i komponuje muziku za svoje pjesme Marko sa bendom Saso Mange svira i obrade poznatih domaćih i svjetskih bendova. On tvrdi da kaver svirke ne radi zbog novca.

 
“Ok, ne kažem da novac dobro ne dođe, ali ta svirka je više izduvni ventil. Četvorica nas je u bendu i svi imamo svoje poslove mimo benda. Sam autorski rad je danas specifičan. Ne želim da glumim socijalni slučaj, ali svako ko svira i bavi se autorskim radom zna da je danas došlo vrijeme kada radio stanice nisu više kao što su nekad bile. Danas moraš imati video spot da bi se pjesma čula i primjetila. Takvo je vrijeme došlo da je ekran sve, pa i muzika. Možda se neki neće složiti, ali je ovo moje subjektivno mišljenje. Festivala ima i to je super za autorske bendove da predstave svoj rad publici”, objasnio je kantautor.

On nam je na kraju razgovora rekao nešto i o budućim planovima vezanim za autorski rad i bend Saso Mange koji ga vrijedno prati u njegovoj karijeri.

“Plan je da do kraja godine izbacim spot za pjesmu Revolucija. Još jedan spot je u pripremi, pa ću vidjeti da početkom sljedeće godine izbacim i taj za novu pjesmu koja se zove Ljudi iza ogledala. Dvije pjesme su završene, ali ću vidjeti da uradim video spot i za njih ako bude prilike. Sljedeće godine namjeravam da se prijavim na festivale koji budu organizovani, pa ćemo vidjeti šta će biti. Svirki će svakako da bude, ali najviše kaver. I na kaver svirkama izvodimo naše pjesme, pa će biti prilike da se publika upozna i sa autorskim dijelom moga muzičkog rada”, rekao je Marko na kraju razgovora.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije