Cijene nafte ponovo divljaju, evo šta je razlog

Sirova nafta Brent, globalna referentna vrijednost, ojačala je 1,8 posto i njom se trgovalo iznad 90 dolara po barelu, dok je West Texas Intermediate (WTI), američka referentna vrijednost, porasla za sličan procenat na 87 dolara po barelu.

Potezi Saudijske Arabije i Rusije pojačavaju napore saveza poznatog kao OPEC+ (koji uključuje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i druge proizvođače) da podrže cijene nafte pristankom na duboka i dugotrajna smanjenja proizvodnje.

Službeni izvor iz saudijskog ministarstva energetike rekao je državnoj novinskoj agenciji SPA da će kraljevina produžiti smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno do kraja decembra.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Odluka će se “preispitivati mjesečno kako bi se razmotrilo produbljivanje rezova ili povećanje proizvodnje”, dodao je izvor.

Saudijsko smanjenje proizvodnje – koje je na snazi od jula – najveće je u posljednjih nekoliko godina i smanjilo je proizvodnju kraljevstva na devet miliona barela dnevno.

Ono je dodatak smanjenju koje je Rijad prethodno najavio u aprilu 2023., a koje traje do kraja decembra 2024.

Zašto Saudijska Arabija i Rusija smanjuju proizvodnju

Saudijskoj Arabiji je potrebna sirova nafta Brent kojom će se trgovati za oko 81 dolar po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet, prema Međunarodnom monetarnom fondu. Kraljevstvo je ove godine palo u budžetski deficit nakon što je 2022. prijavilo suficit prvi put u gotovo deset godina.

Rusija, u međuvremenu, pokušava povećati prihode kako bi podržala svoje ratne napore u Ukrajini. Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u utorak da će zemlja smanjiti svoj izvoz za 300.000 barela dnevno do kraja 2023. godine, također produžujući prethodnu obvezu.

Novak je rekao da je odluka donesena “kako bi se održala stabilnost i ravnoteža” na naftnim tržištima, izvijestio je Reuters.

Smanjenje proizvodnje od strane OPEC+, koji proizvodi 40 posto svjetske sirove nafte, pomoglo je porastu cijena nafte posljednjih mjeseci, što bi moglo imati posljedice na inflaciju i kamatne stope, piše Biznisinfo.ba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije